top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

BP säljer sitt vindkraftsbolag – satsar på olja

Den brittiska oljejätten British Petroleum (BP) säljer av sitt vindkraftsbolag som är värderat till två miljarder dollar. BP ska istället satsa på vad som beskrivs som lönsamma investeringar inom solenergi och olja meddelar Samnytt.



Bakgrunden är att de senaste årens så kallade hållbarhetssatsningar i den gröna omställningen har irriterat investerarna och aktiekursen har rasat kraftigt under det senaste året.

BP tror mer på solenergi och vill därför satsa på verksamheten kring Lightsource BP – Europas största solenergibolag där oljejätten har ett stort ägande och väntas utöka det ytterligare.

Forskare menar att utan klimatbidrag hade vindkraftens förluster varit betydligt större.


Stora förluster

Nästan samtliga vindkraftsparker i Sverige går med stora förluster. Forskaren Christian Sandström och ekonomen Christian Steinbeck konstaterade tidigare i år att den totala förlusten uppgick till 13,5 miljarder kronor åren 2017 till 2022. En förlustmarginal på 39 procent.


Sämst går det för vindkraftsparkerna i Norrland. Anledningen är det lägre elpriset där. Dagar då det blåser mycket blir elpriset extra lågt, vilket ger små intäkter för vindkraftsägarna. De dagar som det inte blåser är elpriset visserligen högre, men vindkraftsproducenterna har då istället ingen el att sälja.


Hade kunnat vara större

Men förlusterna för vindkraften hade varit ännu större, om det inte vore för de extra intäkterna från de sålda elcertifikaten. Det konstaterar nu Sandström och Steinbeck i en ny granskning som Affärsvärlden har publicerat.



Det framgår av Financial Times rapportering att solenergiindustrin väntas växa kraftigt i bland annat USA. Förra året stod vindkraften för tio procent av USA:s energiproduktion medan solenergin enbart utgjorde fyra procent. Inom tio år väntas solenergiindustrin däremot ha passerat vindkraftsindustrin.

Sedan januari i år har BP återvänt till att fokusera sin strategi vid olja och naturgas. Enligt William Lin, chef på gas- och koldioxidenheten på BP, är satsningarna på den landbaserade vindkraften inte i linje med bolagets planer för tillväxt – det är helt enkelt inte lönsamt.



259 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page