top of page
Skribentens bildChrister Käld

Dagens klimatförändringar kan förstås via studier av den Afrikanska fuktiga perioden



Det har funnits sjöar i norra Sahara för 5000 år sedan. Genom att studera förhållanden som rådde på den tiden får vi pusselbitar till förståelsen av hur klimatet förändras i dag.



Figur. Spår av tidigare sjö i Sahara BildPrivat




Från torr öken till frodigt landskap


Den afrikanska fuktiga perioden (AHP) är en väldokumenterad klimathändelse som inträffade i Sahara- och Sahelregionerna i Afrika, på förindustriella nivåer av växthusgaser, vilket förvandlade dessa vanligtvis torra områden till frodiga landskap med ett överflöd av flora och fauna. Förändringar i jordens omloppsbana förstärkte monsunsystemen och ledde till ökad nederbörd över Sahara och förvandlade det till en savannliknande miljö rik på sjöar, floder och riklig vegetation.


Forskning inom detta område fungerar som viktig fallstudie för att förstå tidigare klimatdynamik och dess drivkrafter. Det här inlägget utforskar AHP, dess underliggande mekanismer och hur sådana dramatiska klimatsvängningar utmanar ensidigheten i att tillskriva alla moderna klimatförändringar direkt till antropogena utsläpp av växthusgaser.


Att förstå det förflutna klimatets föränderlighet kan alltså ge oss en inblick i hur Sahara kan förändras i framtiden säger Christos Katrantsiotis och menar att Saharaöknen inte alltid varit en öken. Istället bestod den tidigare i historien av både sjöar och växter.

Han har ingått i forskargrupp vid Umeå universitet som undersökt fossila alger som hittats i sanden och som deponerades i vattenmiljöer för miljoner år sedan när området var täckt av sjöar.


Christos Katrantsiotis säger vidare att det så kallade Green Sahara, eller Afrikas fuktperiod, är en våt period i norra Afrika som inträffade under jordens sista varma period (Holocen) som startade för cirka 11 000 år sedan, på grund av förändringar i jordens omloppsbana och axellutning.

– Att förstå det förflutna klimatets föränderlighet kan alltså ge oss en inblick i hur Sahara kan förändras i framtiden, eftersom en återgång till förhållanden liknande tidigare varma perioder är möjlig om uppvärmningen av jorden fortsätter.


Här hävdar vi att orsaken till denna blöta fas i Algeriets Sahara, var intensifieringen av vinternederbörden i södra centrala Medelhavet och dess penetration söderut (till det antika Sahara) i samband med förändringar i oceaniska och atmosfäriska cirkulationer i Nordatlantiska områden.


Ny studie visar på att det gick snabbt

Flera nya studier tyder på en mycket snabb övergång till och från AHP.

Till exempel använder en studie publicerad i Science Advances med titeln "Rainfall regimes of the Green Sahara" bladvaxisotoper från marina sediment för att kvantitativt rekonstruera tidigare nederbörd i västra Sahara, en metod som ger nya insikter om nederbördsmönstren och den rumsliga utsträckningen av Green Sahara. De drar slutsatsen...

Våra data tyder på att Gröna Sahara sträckte sig till 31°N och sannolikt slutade abrupt.



Paus i den Gröna Faunan-eran


Resultaten tyder på att regionen under denna period fick mycket mer nederbörd än vad som tidigare kvantifierats, och tyder på ett abrupt slut på förhållandena i Gröna Sahara. Studien belyser en tillfällig "paus" i dessa förhållanden för cirka 8 000 år sedan, vilket sammanfaller med arkeologiska bevis på ett uppehåll i mänsklig bosättning i regionen.


Denna paus i nederbörden ligger i linje med 8,2-ka-nedkylningen, vilket tyder på ett samband mellan globala klimathändelser och regionala klimatförändringar i Sahara.


Studien betonar den kritiska roll som vegetation och dammåterkoppling spelar i klimatsystemet, och noterar att dessa naturliga mekanismer i hög grad påverkar nederbördsmönstren. Klimatmodeller som inte på ett adekvat sätt simulerar dessa återkopplingar misslyckas med att korrekt återge tidigare klimatförhållanden, såsom de i Gröna Sahara, och utmanar uppfattningen att klimatförändringar som de som observerades under Gröna Saharaperioden inträffar gradvis och över långa tidsskalor, eftersom data tyder på att övergångar kan vara relativt abrupta.


Christer Käld

577 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Bernt Ekholm
Bernt Ekholm
May 27

@Roy.

Gadaffi påbörjade projektet 1983, namngivet som "Great Man Made River", och slutfördes 2005.

Projektet gav betydande framsteg inom jordbruket. CO2 tesen har aldrig varit sannolik, frågan är hur många spikar i kistan det krävs innan politikerna förstår?


Like

ulla.byholm.ub
May 27
Rated 1 out of 5 stars.

Öknen är intressant och viktig för att förstå hur den utvecklats och tillbakabildats över tid.

Like

roy
May 27
Rated 4 out of 5 stars.

Intressant -detta är ju sådant som gör att CO2 tesen är helt osannolik - redan Gadaffi hade ju planer att använda den stora aqvifer som ligger under Sahara /libyen

Like
bottom of page