top of page
Skribentens bildChrister Käld

De globala CO2-utsläppen ligger långt UNDER de klimatscenarier som används


3 av 4 scenarier som IPCC lanserat ligger ovanför de verkliga utsläppens mängd. Ändå fortsätter forskare och media att använda sig av dem, t.o.m. det allra värsta SSP5-8,5. Varför? Det är svårt att förstå någon annan orsak än att man vill skrämma oss. Roy Spencer har gjort en graf som visar på detta.






Ett av de viktigaste klagomålen som rationella människor har haft på prognoser för den globala uppvärmningen är att de "basscenarion" som antas för framtida CO2-utsläpp ligger långt över vad som är realistiskt. Som Roger Pielke, Jr, har påpekat i åratal, fortsätter FN:s klimatpanel IPCC att ge dessa överdrivna scenarier hög prioritet, och det ser ut som att nästa IPCC-utvärderingsrapport (AR7) kommer att fortsätta den traditionen.


Även om Roger inte tror att det finns skändliga motiv i denna strategi, så gör jag det: IPCC vet mycket väl att så länge som klimatmodeller körs som producerar extrema mängder klimatförändringar, kommer få människor att ifrågasätta de antaganden som låg till grund för dessa modellprognoser. Människors karriärer beror nu på den fortsatta rädslan för en "klimatkris" (som ännu inte har materialiserats).


Men jag har inte kunnat hitta någon bra, ny graf som visar hur de faktiska globala CO2-utsläppen står sig i jämförelse med dessa scenarier. Så jag gjorde en. I diagrammet visar jag uppskattningar av de globala CO2-utsläppen från användning av fossila bränslen fram till 2023 och MKB-prognoser vart 5:e år från 2025 till 2050 (grönt). Dessutom visas de senaste (AR6) SSP-scenarierna som kommer närmast AR5 RCP-scenarierna. (För att få SSP-scenarierna att stämma ganska bra överens med de faktiska utsläppen under de första åren var jag tvungen att subtrahera SSP:s totala CO2-utsläpp från SSP:s totala CO2-utsläppsvärden).


Även om ett utsläppsscenario som SSP5-8.5 har använts i stor utsträckning för att skrämma mänskligheten med klimatmodellprognoser om extrem uppvärmning, visar det här diagrammet att de senaste årens globala utsläpp (fram till 2023) tyder på att framtiden inte kommer att se ut som det scenariot, inte ens SSP3-7,0.




Roy W. Spencer, Ph. D.


334 visningar0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page