top of page
Skribentens bildChrister Käld

Den kambriska explosionen för 500 miljoner år sedan.

Kan den kambriska explosionen ha orsakats av en förändring i CO2-nivåerna? Hur stämmer denna teori överens med vad som för närvarande är känt om förändringarna i jordens atmosfär under denna period?





Kambriska explosionen var den kraftiga ökningen av komplext, flercelligt djurliv under en relativt kort period i början av kambrium för cirka 540 milj år sedan. Utvecklingen var i geologiskt perspektiv snabb, mellan 20-25 miljoner år. Olika fossiler i den sedimentära lagerföljden visar att komplext liv utvecklades explosionsartat under den perioden. De flesta biologiska stammar av djur som finns idag uppstod under kambrium. Händelsen räknas som en av de största omvälvningarna i jordens samt livets historia.



Orsaken


Orsaken till den kambriska explosionen är fortfarande omdiskuterad, och i själva verket kan det vara så att ett antal samverkande orsaker inledde denna otroliga explosion av djurens mångfald. Av denna anledning finns det ett antal hypoteser som försöker besvara denna fråga. Miljöförändringar kan ha skapat en mer lämplig miljö för djurlivet. Exempel på dessa förändringar är stigande syrehalter i atmosfären (Figur 1) och stora ökningar av kalciumkoncentrationerna i haven som föregick den kambriska perioden.



Vissa forskare tror att en vidsträckt kontinentalsockel med många grunda laguner eller bassänger gav det nödvändiga livsutrymmet för ett större antal olika typer av djur att samexistera. Det finns också stöd för teorier som hävdar att ekologiska relationer mellan arter, såsom förändringar i födoväven, konkurrens om föda och utrymme och relationer mellan rovdjur och byten, var förberedda för att främja en plötslig massiv samevolution av arter. Ytterligare andra teorier hävdar genetiska och utvecklingsmässiga orsaker till den kambriska explosionen. Den morfologiska flexibiliteten och komplexiteten i djurens utveckling som evolutionen av Hox-kontrollgener gav kan ha gett de nödvändiga möjligheterna till ökningar av möjliga djurmorfologier vid tiden för den kambriska perioden. Teorier som försöker förklara varför den kambriska explosionen inträffade måste kunna ge giltiga skäl till den massiva djurdiversifieringen, samt förklara varför den hände när den gjorde det. Det finns bevis som både stöder och motbevisar var och en av de teorier som beskrivs ovan, och svaret kan mycket väl vara en kombination av dessa och andra teorier.


Figur 1. Syrehalten i jordens atmosfär steg kraftigt för cirka 300 miljoner år sedan. File:Sauerstoffgehalt-1000mj2.png - Wikimedia Commons


Det man dock har konstaterat är att den massiva ökningen av undervattensliv under den här tiden inträffade i samband med den högsta mängden CO2 som fanns i atmosfären ( ca 4000 ppm ). De skalförsedda varelserna frodades i den miljön, vilket går stick i stäv med de nuvarande underförstådda problemen med havsförsurning.


Som en parentes kan nämnas att det inte finns något historiskt samband mellan temperaturer och CO2-nivåer. Dessa undervattensvarelser har spelat en stor roll i att binda en stor mängd CO2 under havsbottnarna. Skalen tar CO2 från vattnet och när varelserna dör tar de med sig det och bildar lager av sedimentär sten. Den stora majoriteten av den CO2 som en gång fanns på den här planeten finns nu under jordytan och i land och hav.


Den mycket kritiserade CO2 anklagas nu för att försura havet och döda reven. Rubrikerna för den mänskliga uppvärmningskampanjen inkluderar Stora barriärrevet, som nyligen har gjort en stor comeback till rekordnivåer av täckning trots den fortsatta ökningen av CO2-nivåer (Stora barriärrevets koraller återhämtar sig ) .



Haven innehåller 50 gånger så mycket CO2 än vad som finns i atmosfären och frigör det när de värms upp. De tar också tillbaka det när de svalnar. Jorden har upplevt 6 gånger mera avkylning än uppvärmning under de senaste 2,5 miljoner åren. Vi lever i en varm period eller interglacial period mitt i en istid. Denna mellanistid är kallare än många av de som har föregått den. Grönlands is smälte helt och hållet för ca 400 000 år sedan utan vår hjälp. Våra hav kan inte försuras med den relativt lilla mängd bundet CO2 som människan återvinner på grund av de höga basnivåerna i undervattensgeologin.Globalt pH-värde i haven har minskat från 8,2 till 8,1 på 200 år säger IPCC. Är det tillförlitliga siffror? (klimatvett.fi)


Den kambriska explosionen och dess undervattensvarelser skapade en väg för att dra ut CO2 ur atmosfären och lagra den först i havet och sedan i det sediment som finns på dess botten. Nivåerna är nu låga och ligger närmare gränsen för växternas svält än de är för att stödja optimal tillväxt. De 180 ppm som nåddes under den senaste istiden var nära att skapa en massutrotning. Våra växter är genetiskt predisponerade för att maximera tillväxten vid CO2-nivåer som är tre gånger så höga som de är idag.


Lustigt hur de små bidrag som vi gör för att återvinna den en gång förlorade CO2 förtalas istället för att hyllas. Vi har bästa möjliga win/win genom att skapa billig energi och hjälpa till att återställa CO2-nivåerna. Våra blivande globalistiska ledare gör sitt bästa för att göra det till en lose/lose.




Christer Käld





454 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 則留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
Goran Akesson
Goran Akesson
5月01日

Den 'kambriska explosionen' (KE) orsakades inte av koldioxidhalten, men den skapade sannolikt en minskning av densamma, om jag läser inlägget rätt.

KE kan nog inte rätt beskrivas till sin orsak utan att beakta de tektoniska plattornas stora rörelser i och kring densamma. Betr. dessa finns flera sinsemellan oförenliga teorier. Viktigt är därvid att först hur de tektoniska plattorna drogs samman och sändes m.u.p. från dessas ekvatoriella position.

Den mest springande faktorn tror jag själv avser utvecklingen av biosfären, som förutsättning för djurarter utveckling.


按讚

annochjan
4月29日

Tack än en gång för en strålande artikel, vars perspektiv verkligen lyfter! Den borde kunna sätta stopp för miljörörelsens och FN&Co’s anklagelser mot mänskligheten, som har och har haft förmåga att utnyttja de möjligheter som naturen erbjuder. 🤗

按讚
bottom of page