"Många bolag som gått ut med att de planerar investera i grön energi har ekonomiska problem två år senare" säger finansmannen Björn Wahlroos i en intervju för Vasabladet. "Jag skulle vara försiktig med att subventionera den gröna omställningen" säger han vidare. Han är också kritisk till att bygga ut vindkraften för att hålla ner elpriset.
– Så klart ska vi ha vindkraft och kärnkraft, men att bygga stora vindkraftsparker för att få ner elpriset till noll är finansiellt ohållbart. När det blåser är priset för kraftverkens produkt noll euro och när det inte blåser står kraftverken stilla och genererar inte några volymer med el, så vem ska investera?
I måndags kom nyheten om att Freyr Battery inte bygger en battericellsfabrik i Vasa. Orsaken är att Freyr satsar på USA där staten infört betydande subventioner för satsningar på den gröna omställningen.
– Jag skulle vara försiktig med att subventionera den gröna omställningen, säger Wahlroos.
Energiklustret i Vasa består av cirka 180 företag och omsätter sex miljarder euro årligen. I klustret utvecklas högteknologiska lösningar inom smart energi, hållbar energi, sjöfart, flexibel energiutveckling och digitalisering. Klustret har tidigare uppmärksammats som en föregångare i sin bransch, bland annat genom att få ett ECEI Gold Label-certifikat.
– Det pågår mycket bra, men det finns också massor med människor som målar upp framtidsvisioner som inte kommer bli verklighet. Där vill jag mana till förnuft, säger Wahlroos. Freyer Batterys drar sig ur sina stora satsningar på battericellsfabrik i Mo i Rana. Det samma gör man i Vasa där man reserverat en stor tomt för ändamålet. Man flyttar all sin verksamhet till USA. Orsaken är enkel : USA erbjuder större subventioner. Professor emeritus Sixten Korkman vill att EU kommer med motdrag ger kraftiga EU-stöd för gröna investeringar. Wahlroos manar till försiktighet. " Subventionering som åtgärd stör marknaden, och på sikt kan stöd stjälpa mer än hjälpa om planerade investeringar visar sig vara finansiellt ohållbara" säger han.
Företaget Plug Power lovade i våras miljardinvesteringar i vätgasanläggningar i bl.a. Karleby i norra Österbotten, men meddelade nyligen om ett riktigt dåligt resultat, vilket innebär att investeringarna är hotade.
Norske Blastr Green Steel som planerar ett stålverk för fossilt stål i Ingå för flera miljarder euro, har skjutit upp sin planering eftersom man inte fått ihop finansieringen.
Så det är inte så svårt att förstå Björn Wahlroos resonemang. Vartefter flera företag som satsar på grön energi drar sig ur, kanske får ekonomiska problem och slutar, kommer investerarna att mer och mer bli försiktiga. Kraftiga statliga subventioner kan rädda dem men till vilket pris? Och vem vill ta risken? Även IT- bubblan sprack.
EU:s ledare går åt ett annat håll:
Inga utsläpp - inga problem !
Kloka ord av Nalle. Finns 430 miljarder orsaker att berätta det för EU, det är antalet euro man fonderat i innovationsfond för att om jag förstått rätt spendera av skattebetalarnas pengar på vätgas projekt.
För att ersätta den vätgas som nu används inom viss industri i Europa med grön vätgas genom elektrolys åtgår lika mycket el som Frankrikes alla 56 kärnkraftverk producerar. Att sen producera all tänkt vätgas för ny planerad användning kräver tillgång på grön el i mängder som är möjliga bara i politikernas fantasi. Men det tycks vara roligt att spendera andras pengar.