top of page
Skribentens bildChrister Käld

Forskare: Förstår inte den här utvecklingen fullt ut


Forskarna som beivrar "ALLT BEROR AV VÅRA UTSLÄPP" har svårt att förstå vad som händer nu i klimatet. Hur kan såna här tvära hopp förekomma när allt borde gå i långsamt stigande takt i linje med en stabilt stigande koldioxidkurva? Kan oförståelsen månne bero på åratal av missad klimatforskning utanför de snäva ramar som FN:s klimatpanel spikat fast?





De senaste månaderna har värmerekord efter värmerekord satts globalt. Med tanke på väderfenomenet El Niños återkomst var det väntat, men forskare ser ändå med oro på utvecklingen.

Framåt sommaren, när effekten av El Niño avtar, bör temperaturerna börja falla, säger Gavin Schmidt, chef för Nasas Goddard Institute. Gör de inte det finns det skäl att bli riktigt orolig.


Om vi i slutet av sommaren ser att rekordvärmen fortsätter i Nordatlanten och på andra platser, då är vi på obeträdd mark, säger han till BBC.

Det som oroar är att de rekordhöga temperaturerna började i september, innan El Niño hade utvecklats fullt ut. Klimatforskarna förstår fortfarande inte fullt ut utvecklingen, säger Samantha Burgess, biträdande chef vid EU:s klimatinstitut Copernicus.

Vi försöker fortfarande förstå varför utvecklingen blev så dramatisk i mitten av förra året, säger non.


_____________________________________________________________________________



Vad man inte vill förstå


De av IPCC ledda forskarna har antingen inte befogenheter eller vilja att uttala sig om de bakomliggande orsakerna till den värme som vi såg 2023 och som ännu ligger över oss. De får ju inte acceptera annat än antropogena utsläpp. Annars kan de mista sina jobb eller bli åsidosatta. Det har vi skrivit om här på Klimatvett i många omgångar. Det är egentligen synd om dem för innerst inne borde de nog veta att det finns något som heter naturliga orsaker också.


Vi har i tidigare inlägg konstaterat att värmen nu med stor sannolikhet beror på:


  • Den kraftiga förändring av koncentrationen av vattenånga i atmosfären p.g.a. Hunga Tongas explosion 2022. Den effekten kan påverka ännu detta år och kanske även 2025.

  • En kraftig solinstrålning i kombination med kosmisk strålningsförstärkning från rymden

El Niñon denna gång bidrog inte nämnvärt menar forskarna.


Att värmen plötsligt steg både i haven och på land kan inte förklaras av att CO2-nivån har ökat i atmosfären för den takten har varit stabilt stigande under en längre tid och plötsliga hopp i temperaturen blir svåra att förklara av det, även om man gör klara försök till det.


Lika lite som koldioxidhypotesen kan förklara uppvärmningspausen 1940-1980 och att polerna kyls ner nu sen flera år tillbaka kan den ge en accepterad förklaring till den nuvarande snabba piken uppåt.

Ändå håller man krampaktigt fast vid att ALLT beror på våra utsläpp.



Christer Käld

392 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Goran Akesson
Goran Akesson
Apr 26

De 'forskare' som inlägget refererar till som oförstående/infångade i koldioxidburen har säkert talas om variationer i de viktigaste havsströmmarnas variationer mellan 'varmare och kallare' perioder. Det är dock 'förbjudet' att relatera till dessa för ökad klimatförståelse, eftersom dessa i sin tur med hög sannolikhet är relaterade till solens effektiva verkan. Vi kan rekapitulera lite härom:

• Den norra hemisfären har en temperaturutveckling sedan slutet av 1800 talet, som väl representeras av AMOs växlingar. Se gärna kurva avseende AMO index hos climate4you.com.

• Likhet finns också med motsvarande PDO variationer; kallperioder:1883-1915, 1945-1977, med värmeperioder före, mellan och efter. Ny generell kallperiod startade år 2008 med tillfälligt avbrott för en värmeperiod 2014-2017, med en stark El Niño 2016.

• AMOs och PDOs…


Like

Alvar Nurre Nyrén
Alvar Nurre Nyrén
Apr 25

Med risk för att bli tjatig, så är detta mycket oroande för mig också. Inte därför att det är en kraftig och ihållande värmestegring, utan för att sådana starka perioder alltid avslutar en större korrektionsperiod, vilken vi varit inne i sedan 1600-talet i första hand, och mycket längre långsiktigt betraktat. Det gör mig orolig inför en kommande nedgång, om det blir som "vanligt" enligt naturliga rörelsemönster. (naturliga vågrörelser). Precis som nämns så kan nedgången ev. redan startat i områdena närmare polerna. Ingenting som det som kallas vetenskap begriper dock.

Like
bottom of page