top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

GRÖN ENERGI hotar utplåna arter

Bevisen hopar sig för att grön teknik håller på att utplåna arter på vår jord. Ny forskning visar att de indirekta skadliga effekterna av "grön energi" på djurarter kan vara ännu större än de direkta dödsfallen från tekniken när den är i drift. Det här borde vara oroväckande.




Det är arter som direkt dödas av tekniken när den fungerar. Ny forskning visar att de indirekta skadliga effekterna av "grön energi" på djurarter kan vara ännu större än de direkta dödsfallen från tekniken när den är i drift.



De indirekta effekterna är förödande


En studie publicerad i tidskriften Current Biology av ett team av forskare från University of Sheffield och Cambridge University finner att världens strävan efter nettonollutsläpp av koldioxid, till stor del genom utbyggnaden av industriell vind-, sol- och batterikraft (den senare för transport och reservkraft), hotar tusentals arter indirekt, genom den gruvdrift och infrastruktur som krävs för att bygga, installera och göra grön teknik operativ.


Enligt studien hotar mineralbrytning och energiinfrastruktur 4 642 arter av ryggradsdjur, och övergången till förnybar energiteknik, som är mycket beroende av kritiska mineraler och produceras i länder med få eller inga miljöskyddsåtgärder, har kraftigt förvärrat problemet. Sandbrytning för råvara till solpaneler är också ett problem. I en artikel i Newsbreak beskrivs forskningen så här:


Detta är den mest kompletta globala bedömningen av hotet mot den biologiska mångfalden från mineralutvinning som någonsin genomförts. …




Varför ökar behovet av gruvdrift?


En typisk elbil kräver 6 gånger så mycket mineraltillförsel som en konventionell bil och ett landbaserat vindkraftverk kräver 9 gånger mer mineralresurser än ett gaseldat kraftverk.

Varför talas det inte om dessa siffror när vikten av omställning debatteras?





Gruvdriften är inte grön, långt ifrån


Gruvverksamheten sammanfaller med några av de mest värdefulla hotspots för biologisk mångfald i världen, som hyser en mängd olika arter och unika livsmiljöer som inte finns någon annanstans på jorden.

Övergången till ren energi utgör ett betydande hot mot arter på grund av brytning av viktiga material som litium och kobolt, som är nyckelkomponenter i solpaneler, vindkraftverk och elbilar.

Hotet mot naturen är inte begränsat till de fysiska platserna för gruvorna. Till exempel kan arter som lever på stora avstånd också påverkas av förorenade vattendrag eller avskogning för nya tillfartsvägar och infrastruktur.



Mängder av arter blir utsatta


Med 2 053 arter som påverkas negativt eller hotas av gruvdrift, raffinering och utveckling av energiinfrastruktur, löper fisk- och skaldjursarter särskilt stor risk från gruvdrift, med tillhörande avrinning, sedimentering och föroreningar från närliggande gruvor eller vattenföroreningar som produceras under raffinering för att separera kritiska metaller och mineraler från enorma mängder utvunnen jord och stenar. kallas överbelastning. Reptiler, amfibier, fåglar och däggdjur fyller ut resten av listan över arter som hotas av energi, särskilt grön energi, tillhörande utveckling.


"Vi kommer helt enkelt inte att kunna leverera den rena energi vi behöver för att minska vår klimatpåverkan utan att bryta för de material vi behöver, och det skapar ett problem eftersom vi bryter på platser som ofta har mycket höga nivåer av biologisk mångfald", säger David Edwards, Ph.D., medförfattare till studien, till Newsbreak. "Så många arter, särskilt fisk, utsätts för risker på grund av de föroreningar som orsakas av gruvdrift."



Ett problem som växer lavinartat


Den globala efterfrågan på kritiska metaller och mineraler växer dramatiskt på grund av den påtvingade efterfrågan från regeringen på grön energi i strävan efter CO2-minskning. Studier visar att grön energiteknik är beroende av dessa metaller och mineraler mycket mer intensivt än traditionella energikällor och transportsätt. I en studie från International Energy Agency rapporterades till exempel att den genomsnittliga mängden mineraler som behövs för en ny enhet kraftproduktionskapacitet ökat med 50 procent i takt med att andelen förnybara energikällor i nya investeringar har ökat.


Gruvdriftens inverkan på arter kan vara långt ifrån den faktiska platsen för gruvor och raffinaderier. Till exempel är det vanligt att skogar skövlas för att ge plats åt vägar, och djur utarmas genom jakt på svarta marknaden (både för marknader och för mat till arbetarna), eftersom områden på tidigare avlägsna platser blir mer lättillgängliga. På denna punkt säger den nya studien:


Den landyta som påverkas av indirekta hot från mineralutvinning kan vara större än den yta som påverkas av det direkta globala fotavtrycket från landbaserade gruvor. Gruvor har ett relativt litet direkt globalt fotavtryck (101 583 km2), men gruvdrift kan öka avskogningen upp till 70 km från gruvplatser i Amazonas, och föroreningar från metallmineralgruvor påverkar 479 200 km floder och 164 000 km2 översvämningsslätter globalt.


Det verkar som om författarna inte undersökte det växt- och insektsliv som eventuellt skadats av den gröna energiförsörjningskedjan, men baserat på omfattningen av markstörningen är det också troligt att det rör sig om ett stort antal.


Den här studien ger ytterligare bevis för att grön energi inte är grön eller ren om man med det menar att den har en minimal, negativ miljöpåverkan.

Christer Käld





494 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page