top of page
Skribentens bildChrister Käld

I Kanada ser man EU som ett varnande exempel på farlig klimatpolitik

EU:s aggressiva klimatpolitik som redan skapat vågor av missnöje i Europa håller på att bli heta diskussionsämnen ute i världen. I ett inlägg i National Post skriver Conrad Black om de misslyckade klimatbesluten som EU gjort och varnar Kanada från att gå i samma fälla.





Vi börjar se notiser från olika delar av världen där EU:s hätska klimatpolitik lyfts på bordet. Dr Benny Peiser från British Global Warming Policy Foundation höll nyligen ett föredrag till Friends of Science Society i Calgary i Kanada där han i skarpa ordalag varnade för att Europas extremistiska politik för nettonollutsläpp av koldioxid kan komma att nå Kanada även om de nu stöter på extrema problem i Europa.


Under en längre tid nu har klimatfrågan fått stor fokus, speciellt i media. Debatten har omvandlats mycket skickligt av vänstern till ett angrepp på det kapitalistiska systemet från en ny vinkel i namn av att" rädda planeten". Så länge de höga kostnaderna för att ersätta fossila bränslen med så kallad förnybar energi var noggrant dolda och höjda i dunkel, kunde alla vältra sig i kollektivt självberöm för att göra det hälsosamma och miljömässigt ansvarsfulla. Men detta håller på svänga. Allt fler får upp ögonen på det ohälsosamma i dagens klimatpolitik.


"Kostnaden för de kraftigt subventionerade vind- och solkraftsparker syntes inte på folks elräkningar från början, även om de så småningom lades på skattebetalarnas bekostnad. Nu äter dock netto-nollpolitiken direkt upp allmänhetens inkomster och besparingar, och i större delen av Europa exploderar skattebetalarnas uppror" skriver Conrad Black.


"När den tyska regeringen försökte tvinga folket i landet att byta ut sina gaspannor mot värmepumpar till en kostnad av tusentals euro per hem skapade det stora protester. Det är när subventioneringarna börjar märkas i folks plånböcker som de börjar reagera. Europa börjar vara där nu. "


Black tar också upp misslyckandet med jordbrukspolitiken som fått de Europeiska bönderna att gå ihop och kraftigt protestera på de Europeiska gatorna. Ett varnande exempel på vart dålig klimatpolitik kan leda.


"En annan politisk katastrof har drabbat de västeuropeiska regeringarna som hade rullat över som pudlar framför klimatalarmisterna: när de väl hade engagerat sig fullt ut i elbilarnas race och tvingat de mäktiga bilindustrierna i Tyskland, Frankrike och Italien att konvertera gasdrivna fordon till elbilar, rasade försäljningen av elbilar i Europa efter den sedvanliga moderiktiga starten. Men billigare kinesiska elbilar strömmade in i strid ström. Tyskland och Italien tvingade EU att skjuta upp sitt ogenomtänkta förbud mot fordon med förbränningsmotorer till efter 2035. De som jublande inbillade sig att Europa skulle begå industriellt självmord genom att förstöra sin egen bilindustri måste revidera sina planer. Det finns nu tusentals billiga kinesiska elbilar parkerade vid de största hamnarna i Europa utan några köpare i sikte." skriver Conrad Black vidare och vill inte att Kanada skall hamna i samma båt.


Som Dr. Peiser påpekade i Calgary: "Om det här verkligen handlade om klimatförändringar, skulle du inte vilja ha de billigaste elbilarna, den billigaste vinden och solenergin och allt från Kina?"


"Man har börjat förstå i Europa att med hela industrier och miljontals jobb på spel skulle genomförandet av netto-nollpolitiken i väst göra Kina till den dominerande ekonomiska och industriella makten i världen. Till och med våra mest naiva inom grön energi har förstått var denna politik kommer att landa. Men finns det någon möjlighet att ändra på det mera?

Även om Tyskland äntligen har agerat för att skydda sin bilindustri, gör man ännu inte något åt problemet. Tyskland planerar fortfarande officiellt att förbjuda helgkörning för att uppfylla klimatmålen. Om den tyska förbundsregeringen går vidare med en sådan vansinnig plan kommer den att sjunka som en sten vid nästa val."



EU har blivit ett skräckexempel


Liknande reaktioner som i Kanada kan man läsa om i andra länder. EU har blivit ett skräckexempel på misslyckad klimatpolitik och vi har inte sett slutet ännu. Strävan efter att vara först och bäst i ligan som når netto-noll har övergått i makthysteri som äventyrar hela Europas framtid. Det kommer att vara svårt, om inte omöjligt att behålla konkurrenskraften när priset på grön energi i Europa tvingas upp för att tillgodogöra vinstkraven från industrin. Mera subventioner öses in för att hålla bubblan uppe.


Men marknaden brukar gå sin egen väg. Detta leder till låg efterfrågan såväl utanför EU som inom. Problemen kommer att hopa sig och EU mister sitt förtroende när man så småningom inser att denna gröna omställning kanske inte kunde ändra på klimatet heller. Det blir inte bara Kanada som skakar på huvudet åt EU:s ologiska klimativer mot netto-noll utan kön kommer att växa.


Christer Käld



1 440 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Christer Käld
Christer Käld
May 12

Tege// Nej det gör det naturligtvis inte men inläggets avsikt var inte att plocka fram sådana faktorer utan i stället sprida information om att EU:s klimatarbete håller på får en negativ klang ute i världen.

Like
ullaolofsson1944
May 13
Replying to

CO2 kan mänskligheten och jorden inte vara utan.

Like

Tege Tornvall
Tege Tornvall
May 12

Att Benny Peiser hållit ett kritiskt föredrag för kanadensiska vetenskapsvänner fritar inte Kanada från i stort sett lika orealistisk klimat- och energipolitik som i EU, USA och Australien.

Like
bottom of page