top of page
Skribentens bildChrister Käld

Inga stormar på gång i Atlanten nu. Vi ser att något håller på hända.





Har någon reagerat på att de i vanliga fall så häftiga orkanerna mot USA:s ostkust har uteblivit denna höst? Vad kan orsaken till detta vara? Flera stormar men få orkaner. Något är på gång. Kan vi läsa om den här förändringen i IPCC:s klimatmodeller eller har de missat tåget?




Media har rapporterat om några kraftiga stormar men kraftiga orkaner med förödande resultat som vi blivit vana vid att höra om så här års har uteblivit.


Det har bara varit 3 större orkaner i Atlanten under 2023 varav en fått kategorin 5 och de två andra kat 4. Något fler namngivna stormar än normalt men inte de heller har vållat större skador. Efter en sommar och höst med så varma ytvatten i haven kunde man vänta sig betydligt större aktivitet och flera orkaner. Varför har de uteblivit?


Det finns inga utsikter till en storm inom en överskådlig framtid heller

( se bild/text ovan som producerats av Noaa).


Bilden nedan är från Wikipedia och beskriver orkansäsongen 2023. Orkanen Lee nådde kategori 5 under några timmar med en styrka på 265 km/h.



Faktum är att den intertropiska konvergenszonen faktiskt är ovanligt kall nu och det börjar hindrar starka stormar/orkaner från att utvecklas och detta tillstånd fortsätter för haven verkar att ha börjat kyla ned med början vid polerna.


Svängningar i Jetströmmar vanligare


Tidigare slog sträng kyla och kraftiga snöfall till samtidigt mot Nordamerika och Europa en gång om året. Nu inträffar dessa dubbelt så ofta, visar forskning.




I en studie har forskare undersökt svängningar i jetströmmarna på norra halvklotet. Jetströmmar är snabba atmosfäriska vindar som ständigt cirkulerar i smala band från väster till öster på cirka 11 kilometers höjd.

Vanligtvis rör de sig på en relativt rak linje och fungerar som en barriär mot de kalla luftmassorna runt nordpolen. Men de kan också bilda stora vågformer som tillåter polarluften att strömma söderut.


I studien upptäckte forskarna att vissa specifika svängningar har ökat både i frekvens och storlek under de senaste 50 åren. Forskarna tror att det hänger ihop med de snabba klimatförändringarna som sker i både Arktis och tropikerna.

Det råder stor osäkerhet kring hur klimatförändringar påverkar atmosfäriska strömmar och därmed extremt väder. I den här studien ser vi dock ett tydligt mönster där specifika svängningar i jetströmmen blir vanligare och mångdubblar risken för extrem kyla eller nederbörd i vissa delar av Nordamerika och Europa, medan andra regioner blir ovanligt varma eller torra i gengäld, säger Gabriele Messori som är professor i meterologi vid Uppsala universitet.


Polerna är nu inbäddade av is


Hettan som fanns i Stilla havet under sommaren/hösten har kollapsat. Indiska oceanen och södra Stilla Havet har kylts ner och det gör det ännu mindre troligt att Atlanten utvecklar tropiska stormar.



Norden, Sibirien, Grönland, Kanada, Norra Kina och hela Arktis upplever en ihållande polarköld (1.1 2024 )



I dag ( 3.1 2024 ) rapporterade nyheterna ( YLE ) om att Östersjön har 4 ggr större istäcke än normalt. Hela Bottniska viken är isbelagd en månad tidigare än normalt.



Vattnen kring hela Antarktis och stora delar av södra Stilla Havet är på väg att kylas ner ( 31.12 2023 )


Om man tittar på dessa kartor, som fullständigt dominerar vädret på jorden, är polarområdena ovanligt kalla i båda ögonblicksbilderna.


Denna så dominerande händelse i vårt klimat som vi nu ser är anmärkningsvärd och väcker frågor. Det är visserligen väder vi pratar om ( klimat är vädertrender under 30 år sägs det ) men det som sker är så omfattande att det blir svårt att bara strunta i det. Att detta sker så snabbt efter en rekordvarm höst måste ändå anses vara unikt.


IPCC:s prognoser förutspår BARA värme, inte köld


När vi nu ser detta så tydligt, att så stora kalla områden under en förhållandevis lång period dominerar så stora områden på jorden, uppstår ett STORT FRÅGETECKEN kring varför IPCC INTE överhuvudtaget noterat detta i sina prognoser. Har de helt missat det som nu sker eller har de insett att detta "fenomen" är övergående och saknar klimatpåverkande effekt? Eller har de vetat om det men VALT att negligera det för att det stör deras modellprognoser?


Och frågan som dyker upp är :


- Hur kommer de att motivera frånvaron av detta händelseförlopp i sina modeller?

- Hur kommer de att motivera sina felaktiga prognoser om att stormar och orkaner bara kommer att öka i antal? - Hur kommer de att motivera nedkylning när deras modeller enbart visar på att det kommer att bli varmare eftersom de antropogena utsläppen konstant ökar? - Hur kommer de att motivera ett sådant scenario där jorden själv bestämmer om vi kommer att nå 1,5 eller 2,0 eller något annat av oss påhittat gradmål och INTE de själva?


Vilka bortförklaringar kommer vi att höra?


Det återstår att se.


Allt vi hör om i pressen är fortsatta värmeböljor och extremväder om den globala uppvärmningen tillåts fortsätta.


Vid närmare analys av läget lägger man märke till att både Nordvästpassagen och Sibiriens kust är istäckta och haven fryser där nu igen.


Kapten Mattias Peterson på det svenska forskningsfartyget Oden berättade vid hemkomsten från Nordvästpassagen 2018 att isbrytaren hade fått kämpa med väldigt tjock och besvärlig is. Han hade aldrig sedan 2005 sett sådana svåra isförhållanden där.


Smältningen i norr tycks vara över för denna gång. Grönland är till största delen istäckt. Detta är inte särskilt vanligt! Isen på Svalbard fortsätter att omge öarna där på de flesta sidor. Återigen är detta ovanligt. Arktis riskerar att få en mycket hård vinter i år 2023–2024 om detta fortsätter.

Antarktis is är nästan ända fram till Tera Del Fuego och är långt ut till havs mer än vanligt också. Alla påståenden om Antarktis fortsatta smältning är alltså en lögn.

Australien har faktiskt haft en ovanligt kall vinter i år 2023. Sommaren i Australien 2022–2023 var också REKORDKALL.


Detta är verklig uppmätt fakta. Inte teoretiska siffror baserade på modeller.


Christer Käld


200 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Christer Käld
Christer Käld
Jan 05

Bernt / Håller nog med dig. Jag tror på ignorera så långt det bara går ... men väggen kommer emot. Bengt / Jo åren 2,3,4 blir avgörande ... tror jag. Dubbla långkalsonger 😉.

Like

bengt
Jan 05

Intressant om år 1. Mycket intressant. Ännu intressantare blir åren 2,3 och 4. Kanske har vi då en tendens. Kanske man skall investera i långkalsonger och växthus?

Like

Bernt Ekholm
Bernt Ekholm
Jan 05
Rated 5 out of 5 stars.

IPCC kommer troligtvis försöka soppa detta under mattan och/eller ignorera det hela! För ett fel kan man aldrig erkänna, dom är politiker.

Like
bottom of page