top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Isläget i Antarktis i maj

Havsisen i Antarktis ökar nu i takt med att den australiska vintern närmar sig. Under maj var ökningstakten långsam i förhållande till genomsnittet för åren 1981–2010, men fortfarande BETYDLIGT SNABBARE än i fjol.



Figur: Antarktis havsisutbredning för maj 2024 var 9,27 miljoner kvadratkilometer (3,58 miljoner kvadratkilometer). Den magentafärgade linjen visar den genomsnittliga utbredningen 1981 till 2010 för den månaden.

Källa: National Snow and Ice Data Center



Den 1 juni var Antarktis havsisutbredning 10,52 miljoner kvadratkilometer (4,06 miljoner kvadratmil), vilket är 1,14 miljoner kvadratkilometer (440 000 kvadratmil) under genomsnittet för 1981 till 2010, men långt över utbredningen den 1 juni 2023 på 9,64 miljoner kvadratkilometer (3,72 miljoner kvadratkilometer).

Maj-iskanten låg mycket längre söderut (under genomsnittlig utsträckning) i östra Rosshavet och Amundsenhavet samt norr om Dronning Maud Land. Utbredningen var högre (längre norrut) än genomsnittet i Weddellhavet och strax väster om Rosshavet. Detta har resulterat i ett ovanligt asymmetriskt utbredningsmönster runt den antarktiska kontinenten.




Klimatmodellerna har missat igen !


Figur: Dessa grafer jämför Antarktis havsisyta för februari, överst, och september, nederst, mellan observationer (svart linje) och CMIP6-modellsimuleringar (blå och röda linjer). De genomsnittliga historiska CMIP6-uppskattningarna betecknas med den mörkgrå linjen med de två standardavvikelseintervallen för modeller i skuggat ljusgrått. CMIP6:s framtida utbredningsprognoser för en global uppvärmning på 2 grader Celsius (SSP245) är i blått och för en global uppvärmning på 4 grader Celsius (SSP585) är i rött med två standardavvikelseintervall i respektive, skuggade färger.

Källa: Stroeve et al., 2024


Orsakerna bakom förskjutningen mot havsisutbredningen i nedre Antarktis som började 2016 fortsätter att studeras. En jämförelse av observationer med modellsimuleringar från CMIP6 (Coupled Model Intercomparison Project 6) visar att modellerna i allmänhet underskattar både maximal och minimal utbredning i Antarktis. Det finns en god enighet för september under den tidiga delen av mätningen, men modellerna fångar INTE den uppåtgående havsistrenden från 1980-talet till 2015. I februari är modelluppskattningarna av minimiarealen betydligt lägre än den observerade arealen. Detta tyder på att den naturliga variationen i den observerade havsisens utbredning är betydande.



Christer Käld


468 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page