top of page
Skribentens bildChrister Käld

Kan den globala uppvärmningen förklaras naturligt?


Denna fråga ställer sig Staffan Mörner som skrivit boken " Borde man oroa sig för klimathotet?" I detta inlägg presenterar vi hans tredje video i sin serie om Klimatet. Videon beskriver problemen med hur den globala temperaturen mäts och tar upp frågan hur säkra vi kan vara på de data som NASA presenterar. Det är inte så självklara siffror som man tror. En avslöjande video som ger många tankar.




Här följer ett axplock ur videon som kan ses i sin helhet på SWEBBTV. Adressen längts ner på sidan.


Så här presenterar NASA temperaturen från början av 1900-talet till i dag. Den blåa kurvan representerar koldioxidens utveckling i atmosfären under samma tid. Av den här bilden får man lätt uppfattningen att temperaturen har följt koldioxiden nästan perfekt. Är det verkligen så eller har graferna manipulerats?



Statistik kan presenteras på många sett. Ser vi på samma temperaturutveckling under samma period men mot en skala som börjar vid noll får vi ett helt annat utseende:



Då ser det helt plötsligt inte så alarmerande ut. Men låt oss granska NASAS graf lite mera i detalj.



Naturliga orsaker har ingen inverkan enligt IPCC


Klimatet har alltid rört på sig. Ser vi historiskt så kommer det även att svänga i framtiden, upp och ner. Vi kan inte garantera en evig uppgång på grund av vissa enskilda faktorer. Klimatet påverkas av 1000-tals naturliga variationer och vi kan inte påverka dem. Vi har heller inga garantier för att klimatet försämras om det blir varmare eller kallare.


FN:s klimatpanel IPCC menar att man tagit hänsyn till de naturliga faktorerna och att det inte går att förklara uppvärmningen med hänsyn till dom. Figuren nedan som är hämtad från IPCC:s eget data visar tydligt att det är bara växthusgaserna som kan förklara den senaste tidens uppvärmning men kan vi lita på den uppfattningen?



Hur vet man då att den globala temperaturen har ökat? Det är inte så enkelt som att bara läsa av en massa mätare.



Mätområden täcker bara 10 % av jordens yta


Sedan 1979 har vi tillgång till satellitbaserade mätningar men de officiella mätningarna görs fortfarande med hjälp av markstationerade väderstationer. Det finns dock endast tillförlitliga mätningar från 30% av jordens landyta som i sin tur bara utgör 30% av jordens totala yta. Det är alltså ganska glest med mätpunkter. Mätområden som används täcker alltså bara 10% av jordens totala yta. Där har vi det första problemet. Hur kan 10 % kunna svara för de 90 % som inte blir uppmätta?


Väderstationerna är koncentrerade i USA och Europa. Mycket glest på övriga ställen.



Urbana effekter


Mänsklig påverkan kan vara stor. Inte då vad beträffar våra utsläpp utan det att de flesta stationer är placerade i urbana miljöer i och nära städer samt flygfält. Uppmätta temperaturer i städerna har ökat medan temperaturer mätta på landsbygden inte har gjort det. Städernas yta utgör endast 0,3 % av jordens totala yta och då finns de flesta mätstationer i och strax utanför städerna. Det skapar en enorm skevhet i mätsystemet. Där har vi problem nummer två. Bilden nedan visar skillnaden mellan urbana mätningar och lantliga mätningar i USA.



Temperaturen steg kraftigt under senare halvan av 1900-talet vid urbana stationer medan resultatet från lantliga ställen inte steg jämfört med 1930-1950. Mera människor, asfalt och betong låg i huvudsak bakom de urbana stigningarna. Man kan utgå från att övriga världen gav samma resultat.



Korrigerar efter behag


Vädertjänsterna menar att man tar hänsyn till de urbana effekterna men INTE genom att negligera dem.

Tony Heller har genom sin behandling av NASAS data kunnat konstatera att de har systematiskt sänkt temperaturen under tiden 1880-1980 genom att plocka bort de urbana effekterna från denna period men använt sig av dem efter 1980. På detta sätt kunde man få temperaturkurvan att anta en brantare form och se mera allvarlig ut. Denna korrigering har gjorts överallt i världen. Varför? Detta är det tredje problemet som klart visar på en manipulering av data. Detta är inte vetenskapligt korrekt.


År 1981 kom NASA med en temperaturgraf som ses av bilden nedan. Den gav det resultat som många andra mätningar också visat från den tiden nämligen att tiden kring 40-50-talet var varm och att temperaturen sjönk därefter i 40 år. Men 2001 justerade NASA denna graf av någon anledning för att få den att se brantare ut. Alla värden sjönk FÖRE 1980. Varför denna plötsliga korrigering? 2016 var det dags för en ytterligare sänkning. Nu var värmetoppen kring 30-50-talet i princip borta. Vart försvann den?




De isländska meteorologerna hade tagit fram en temperaturgraf som visar i den vänstra bilden nedan. NASA justerade den, som de gjort med de övriga ( bilden till höger ). Detta fick man bara acceptera på Island men det var när en Australiensk meteorolog med lite pondus protesterat som NASA successivt ändrade grafen tillbaka.




Man hittar på temperaturer


Det fjärde problemet ligger i påhittade temperaturer. På ställen i världen där det garanterat INTE finns några mätstationer gissade man och där blev det förstås röda rutor vilket i NASA:s bedömningsskala betyder rekordvarmt. Detta kan ses av bilden nedan.


Var finns tilliten i sådana resultat?




Det är klimatinformationen och klimatåtgärderna

som är det VERKLIGA hotet och inte klimatläget.



Mörner avslutar sin video med att undra hur förberedda är vi på ett klimatomslag mot det kallare? Kommer våra vindmöllor och solpaneler att klara av den omställningen?



Videon :



Christer Käld





415 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Goran Akesson
Goran Akesson
Jun 28
Rated 5 out of 5 stars.

Läste nyligen en analys vad gäller Storbrittaniens MetOffice ständiga utprånglande av temperaturrekord, med bäring på den senaste tidens där observerade sommartemperaturer. Perspektivet är inläggets bild över väderstation. Analysen tar utgångspunkt från kategorisering av väderstationer i UK. Det visar sig att de väderstationer som oftast förekommer i rekorduppgifter finns i kategorierna 4 & 5. Kategori 4 svarade för drygt 39%, och kategori 5 för mer än 37%, följande av kategori 3 med överstigande 8% av rapporterade värmerekord, sammanlagt >85% av värmerekorden. Kategoriseringen 3, 4, resp 5 avser m.h.t. lokalisering väderstationens tillförlitlighet i vad gäller 'korrekt temperatur'. Tillförlitligheten anges i temperaturintervall, i samtliga fall m.h.t. lokalisering plustemperaturer i förhållande till verklig temperatur. Således kategori 3; 1°, kategori 4; 2°, och kategori 5;…


Like

ulla.byholm.ub
Jun 27
Rated 4 out of 5 stars.

Har lyssnat på Staffan Mörner tidigare via SwebbTV.

Han är tydlig, intressant och lyssnarvänlig.

Att sådana som han bara tillåts komma till tals i fria medier, är förståeligt eftersom public service bara släpper fram klimatalarmister.

Like
bottom of page