top of page
Skribentens bildChrister Käld

Kan någon förklara hur världen skall kunna bibehålla nuvarande standard utan fossila bränslen?

Uppdaterat: 17 apr.


Politikerna påskyndar nedmonteringen av fossila bränslen via NetZero planer styrda av FN:s klimatpanel UTAN att ha en plan för hur miljarder människor skall kunna fortsätta leva med någotsånär standard som man vant sig med i dag. Det finns ingen chans till det och det förstår man efter att ha läst detta inlägg.





Hur ersätta dagens enorma behov av petroleumbaserade produkter med något annat?

Beslutsfattarna är omedvetna om att råolja inte används i sitt naturliga, oraffinerade tillstånd. Råolja utvinns ur jorden och raffineras senare till olika bränslen och oljederivat som utgör grunden för produkter som vaxer, asfalt, smörjolja, olika plaster, bränslen för transport och en mängd andra konsumentprodukter.

Realistiskt sett är det den ständigt ökande offentliga efterfrågan på petroleumbaserade produkter och bränslen som leder till en ökning av efterfrågan på petroleum.


Mer än 6 000 produkter i dagens samhälle, som inte fanns före 1800, är baserade på petroleumderivat gjorda av råolja. Dessa derivat används för mänsklighetens hälsa och välbefinnande, såväl som för kraftproduktion.

Intressant nog drivs all elproduktion från vattenkraft, kol, naturgas, kärnkraft, vind och solkraft av produkter, komponenter och utrustning tillverkade av samma petroleumderivat som härrör från råolja. Elektricitet utvecklades EFTER att mänskligheten upptäckte hur man kunde utvinna användbara derivat från råolja för tillverkning av produkter. Före oljan är vi tillbaka i tiden före 1800.



Accepterar samhället en nedgång i välfärden?

Samhället i dag är uppbyggt kring materialismen och så länge den finns som fundament och vi accepterar dess påverkan till vår tekniska utveckling där vi står i dag är det oförståeligt att ta bort den grundpelare som byggt det utan att ersätta den med motsvarande kapacitet. Om vi däremot planerar att lämna materialismen som grundtanke och övergå till andra levnadsformer är det alldeles ok men då måste vi omvärdera vår nivå på levnadsstandard och acceptera det. Så är dock inte läget i dag. Man vill bevara , eller fortsätta öka vår standard men frångå grundbulten som gett oss denna. Det är där den stora problempunkten koncentreras.


Energikunskap börjar med vetskapen om att olja är grunden för vårt materialistiska samhälle. Samtal måste föras för att diskutera skillnaden mellan "elektriciteten" från vindkraftverk och solpaneler, som för det mesta inte fungerar, och de "produkter" som utgör grunden för den materialistiska samhällsvärlden. Vindkraftverk och solpaneler är i sig själva tillverkade av petroleumderivat och genererar bara ibland elektricitet, men klarar inte av att ersätta de fossila bränslen och vad de åstadkommer.



Kan leda till miljarder dödsfall

Världens ledare förstår inte att det skulle vara omoraliskt och ondskefullt att befria världen från olja utan att tänka på en ersättning, eftersom extrem brist på produkter tillverkade av fossila bränslen idag kommer att leda till miljarder dödsfall på grund av sjukdomar, undernäring och väderrelaterade dödsfall, och kan utgöra det största hotet mot världens befolkning på 8 miljarder människor.




Mer än 6000 produkter som inte fanns för 200 år sedan produceras nu på basis av råolja, inklusive:


● Tillförlitlig, kontinuerlig strömförsörjning genererad av vattenkraft, kärnkraft, kol och naturgas

● Flygplatser som kan ta emot 20 000 kommersiella flygplan och mer än 50 000 militära flygplan

● Fartygsterminaler som kan ta emot 50 000 handelsfartyg

165.000 sjukhus som ombesörjer folks hälsa

● Kommunikationscentraler i mängder

● Tillverkning av elektroniska komponenter till ALL eldriven apparatur

● Skötsel och underhåll av ALLA datacentraler i världen

● Gruvdrift för industri- och ädelmetaller som behövs till ALL produktion

● Mer än 1,4 miljarder fordon i världen

● Nästan 300 miljoner lastbilar i världen

● Cirka 2,5 miljarder däck produceras över hela världen varje år.




Ersättande energiform saknas i dag

Vi är ett materialistiskt samhälle och vi måste ersätta olja för att upprätthålla leveranskedjan för produkter och bränslen. Ingen av de sex typerna av elproduktion (vattenkraft, kärnkraft, kol, naturgas, vind och sol) kan producera produkter för samhället med dagens behov.

Därför är el inte en källa till att upprätthålla leveranskedjan för produkter och bränslen.


Man vill ha bort de fossila bränslen men vill ha kvar ALLA produkter och möjligheter dessa ger. Hur går denna ekvation ihop?

Att fasa ut olja utan en "ersättning" som kan upprätthålla leveranskedjan för de mer än 6 000 produkter som för närvarande efterfrågas av planetens 8 miljarder människor kan inte ses som annat än ren idioti. Har vi människor slutat tänka rationellt?



Så, innan vi hoppar ut ur planet utan fallskärm och går tillbaka till tiden före 1800, bör vi identifiera den ersättande "källan" som kan fortsätta att stödja försörjningskedjan för alla punkter ovan räknade.


Vind- och solkraft i dagens utvecklade form klarar absolut inte av det. Fusionsteknik kunde gott och väl klara det men tekniken behöver utvecklas. Varför inte satsa alla triljoner euror/dollar som i dag går till helt onödiga och bortkastade klimatsatsningar på utveckling av morgondagens energi som gör att välfärden kunde fortsätta blomma ut UTAN fossila bränslen? Men ta inte bort dessa INNAN vi har det nya på plats !!!





Christer Käld


657 visningar6 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

6 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
anderban
Jul 06

Jag reagerar mot att kalla olja för fossil produkt. Det leder tanken till att olja är en ändlig produkt, precis som Rockefeller ville ha det för att hålla uppe priset på råolja. Olja som består av två av världens vanligaste grundämnen (kol och väte) nybildas i stora mängder i jordskorpan, i synnerhet vid subduktionsonerna där kontinentalplattorna trycker mot varandra. Visserlligen är oljan utaför Norges kust mycket gammal. Den bildades när nordamerikanska plattan kolliderade med den norra delen av eurasiska för 444 miljoner år sedan. Dock finns det finns stora yngre oljereservoarer som väntar på att bli upptäckta. Även batteribilar vill ha asfaltvägar att åka på och klimataktivister kan inte limma fast sig på grusvägar så nog måste vi fortsätta att…

Like

Goran Akesson
Goran Akesson
Apr 17
Rated 5 out of 5 stars.

En utmärkt sammanställning över dels behovet av petroleumprodukter, egentligen hydrokarbonater i olika tappning, dels 'feltänket' bakom dagens alltmer upphetsade klimatpolicytokerier.

Två kommentarer/funderingar:

1: Om än början var att undvika s.k. fossila bränslen, i en fysikaliskt felaktig konklusion kring koldioxidens uppvärmningseffekt, blev det sedermera en accelererande dystopi i termer av 'stop oil'.

2: Termen 'fossila bränslen' är enligt min uppfattning helt felaktig. Hydrokarbonater bildas och återbildas i jordskorpan i ständigt pågående fysikaliskt/kemiska processer. De viktigaste är Fischer-Tropsch och Sabatier processerna i jordens mantel.

•Fischer-Tropfsch: kemisk formel; CO+3H2 ger CH4+H2O med Järn eller Kobolt som katalysator. CH4 är metan huvudingrediens i naturgas.

• Sabatier: kemisk formel;

CO2+4H ger CH4+2H2O med Vanadin och Kisel som katalysator.


Under ökat tryck bildas från CH4 mer…

Like
annochjan
Apr 18
Replying to

Goran A., tack för svar. För ganska länge sedan, rejält många decennier, kom jag i närmare kontakt med debatter kring de fossila bränslena och deras ursprung och ännu har jag inte förstått att det dras skarpa gränser mellan de biogeniska och de abiogeniska fossila bränslena. Därför har jag aldrig dragit mej för att kalla dem alla för fossila oavsett var, när och hur under jordens långa historia de förmodas ha blivit till. När det gäller den allmänna klimatdebatten finns det för min del ingen anledning att trassla till begreppet fossil kring dessa urgamla bränslen. 🤔

Edited
Like

annochjan
Apr 17
Rated 5 out of 5 stars.

Christer K.!

Din blogg bygger på den grundläggande frågan ifall klimatförändringarna verkligen beror på förändringar i atmosfärens CO2-halt, ”tänk om det inte är så …” skriver Du rakt och lite provocerande i rubriken till bloggen. Det är den viktigaste fråga vi borde ställa till alla politiker som ”hoppat i galen tunna” och nu håller på att förstöra vad generationer har byggt upp för ett väl fungerande samhälle i den moderna civilisationen.

Detta inlägg är en än tydligare variant av frågan som alla de som litat på överheten och lämnat sitt normala ”bonnförstånd” borde ställa kring den ”gröna” omställning av samhället som nu pågår.

Det är dessutom i förlängningen samma sak som ordföranden för det senaste COP-mötet påminde om, utan de…

Like
bottom of page