top of page
Skribentens bildChrister Käld

Kofisarna skall bort med Bill Gates hjälp


Nytt vaccin skall få våra kossor att fisa och rapa mindre. De anses vara klimatbovar och påverkar atmosfärens halt av metan. Men hur klarade världen av alla miljoner fyrbenta varelsers utsläpp förr i tiden då? Den mängden lär ha varit mångfalt dagens kreaturmängd.






ArkeaBio, en Boston-utvecklare av ett vaccin för att minska metanutsläppen från boskap, samlade in 26,5 miljoner dollar i riskkapitalfinansiering ledd av en investeringsfond grundad av Bill Gates. Varför det är viktigt: Att bry sig om ko-fisar (eller rapar) har blivit en politisk punchline, men de beräknas skapa mer än 5 % av de globala växthusgaserna. Vacciner kan vara en relativt billig och skalbar lösning, särskilt när efterfrågan på livsmedel ökar menar bolaget.





Man vill minska kreaturens metanutsläpp



ArkeaBio, ett Bostonföretag samlade in 26,5 miljoner dollar i finansieringsstöd för sitt vaccin.


Bolaget avser att använda medlen för att främja forskning, utveckling och distribution av vaccinet, inklusive storskaliga fältförsök och engagemang längs leveranskedjan.

ArkeaBio, som leds av VD Colin South, är en ag-biotech-startup som utvecklar ett vaccin för att minska metanutsläppen från idisslare som kommer att fungera med befintliga globala jordbruksaffärsmetoder. Företagets vaccin kommer att ge en lösning för att minska världens metanutsläpp från boskap, som för närvarande genererar motsvarande 3 miljarder ton CO2 årligen och representerar 6 % av de årliga utsläppen av växthusgaser.


ArkeaBio är dedikerade till samarbete med industripartners, tillsynsmyndigheter och miljöorganisationer för att få ut denna transformativa lösning på marknaden.

I en kommentar till nyheten sa Colin South: "Vi är tacksamma för det finansiella stödet, förtroendet och förtroendet från våra investerare. Denna finansiering kommer att påskynda utvecklingen av vår vaccinbaserade lösning för att möta ett akut globalt problem."



Var finns realismen i dag?


Antalet vilda oxar, hästar och mammutar för flera tusen år sen överträffade mångfaldigt våra dagars kreatur i mängd. INGEN forskning visar på att deras fisar och rap orsakade klimatförändringar då. Varför skulle våra kor då göra det nu?


ÄNNU ETT VANSINNESPROJEKT ... och till vilken nytta?



Christer Käld




414 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page