top of page
Skribentens bildChrister Käld

Korta klimatnyheter i veckan

Uppdaterat: 16 apr.







Därför anses luftkonditionering vara ett klimathot

Den ökade efterfrågan på luftkonditionering ses som ett hinder i klimatkampen då maskinerna kräver stora mängder el som ofta kommer från fossila energikällor.

Problemet är att vi hamnat i en ond cirkel. När temperaturerna stiger vill allt fler ha luftkonditionering hemma och då förbrukas mer el – vilket kan bidra till ytterligare uppvärmning av klimatet.



Professorerna: Regeringen tar för lite klimatansvar

Två miljöprofessorer vid KTH menar att den svenska regeringen inte är tillräckligt ansvarstagande när det gäller att tydliggöra vikten av klimatomställning. Det är professorerna Göran Finnveden och Mattias Höjer som skriver om ämnet i DN Debatt.

Miljöprofessorerna menar att regeringens resonemang är att klimatmålen ska släppas om det inte går att klara dem utan minskad levnadsstandard.



Facket riktar kritik mot uppsägning av klimataktivist

Fackförbundet ST kritiserar Energimyndighetens beslut att avsluta anställningen för den klimataktivist som uppmärksammades för att ha fått ett säkerhetsklassat jobb på myndigheten. Uppsägningen ”väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte för göra utanför arbetstid”, enligt ett pressmeddelande från ST.


Facket, som uppger att kvinnan varit öppen med sitt engagemang i Rebellmammorna och Extinction rebellion, överväger nu att göra en anmälning till Justitieombudsmannen.

Carl-Oskar Bohlin (M) minister för civilt försvar, kritiseras också för att ha varit i kontakt med myndighetens generaldirektör Robert Andrén.



Ovanligt varmt i Europa just nu: ”Vi hade praktiskt taget ingen vinter”

Människor i länder runt Medelhavet har strömmat till stränderna för att njuta av solen och värmen, och det råder en viss förundran över det sällsynt varma vädret den här tiden på året, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.



Kraftig nedgång i avskogningen i Amazonas hittills i år

Under årets första tre månader var avskogningen i brasilianska Amazonas 40 procent mindre än förra året, uppger miljöminister Marina Silva, enligt nyhetsbyrån Reuters.



Aktivisten lämnade Fridays for Future: ”För vänster”

Lydia Lifmark valde att lämna Fridays for future i Göteborg då hon ansåg att rörelsen fokuserade för mycket på vänsterfrågor. Hon tycker att klimataktivisterna stänger ute människor som inte har samma politiska åskådning och jämför rörelsen med en sekt.

– Det fanns en slags moralisk renhet som jag var väldigt obekväm med. Allting handlade om vänsterfrågor, säger hon i SVT:s Uppdrag granskning



Kyligt väderomslag över Sverige: Från kraftiga snöbyar till solglimtar


Inledningen av veckan bjuder på ett markant väderomslag med kallare luft som tagit sig in över landet. Under måndagen kommer vinden att avta över stora delar av landet, dock med undantag för norra delarna där friska vindbyar fortfarande gör sig gällande.



Alaska: över 18 m snö

Måndagen den 8 april nådde Alaskas största skidort, Alyeska, ett imponerande snödjup på 17,9 m på toppen av Glacier Bowl Express. Genomsnittet för skidorten är 16,5 m under en enda säsong.

Alaska förväntar sig mer snöfall under de kommande dagarna och veckorna, vilket kan pressa Alyeskas totaler ännu högre.

Snöfallet 2023-24 fortsätter att imponera i hela delstaten – inte minst i Anchorage, som närmar sig säsongsrekord.

På NWS-kontoret på Sand Lake Road (nära Ted Stevens Anchorage International Airport) uppmättes 331 cm i fredags, vilket bara är 10 cm från alla tiders rekord på 341 cm som sattes vintern 2011-12.

Den här säsongen är redan den tredje snöigaste i historien, bara 5 cm efter 1954-55:



Orealistiska målsättningar

Elbilar utgör mindre än 1 % av försäljningen av tunga lastbilar i USA, och nästan alla finns i Kalifornien, som kraftigt subventionerar och kräver att de köps. Regelverket kommer att kräva att elektriska modeller står för 60 % av nya lastbilar i stadsmiljö och 25 % av försäljningen av långdistanstraktorer senast 2032. Skadan är förutsägbar i utbyte mot ingen klimatnytta.



Filmen har blockerats


Filmen Climate: The Movie har blockerats från många websidor.






Obamas förhandlare: Vuxna ledare sinkar klimatarbete


Klimatarbetet i världen sinkas av världsledare som ser sig själv som ”vuxna”, säger Barack Obamas klimatförhandlare Todd Stern till The Observer.

– De ser sig som vuxna och tror att utfasning av fossila bränslen i den hastigheten klimatrörelsen vill ha inte är realistiskt, säger han


Christer Käld

255 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page