top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Köldvåg i bl.a. USA och Sydamerika just nu


Ovanligt kallt i stora delar av USA för tillfället. Även i Sydamerika.

  • Snö i Kalifornien i augusti - mycket sällsynt.

  • I West Virginia uppmättes en lägsta temperatur på 0 °C 22 augusti.

  • Första gången tempen sjönk under 15 °C i Washington D.C. den här tiden.

  • Långtgående frostskador i Argentina och Brasilien nu långt innan vintern ens börjat.

  • Nära rekord vid Margaret AWS, Antarktis, där -60,8°C uppmättes.

  • Sällsynt snö på Taffelberget i Sydafrika.

  • Superkallt i Australien



Inlägget nedan är hämtat från EIKE och skrivet av Christian Freuer


Nyheter från 21 augusti 2024:

Sällsynt augustisnö i Sierra Nevada

En sällsynt augustistorm förväntas föra med sig det första snöfallet för säsongen 2024-25 till Sierra Nevada. En kallfront som kommer ner från Kanada hotar att nå norra Kalifornien under de kommande dagarna och kommer med stor sannolikhet att föra med sig det vita materialet.

Modellerna förutspår ett ovanligt starkt lågtrycksområde för fredagen, som rör sig från Kanada mot gränsen mellan Oregon och Kalifornien. Även om ett sådant system är vanligt under vintermånaderna, är det mycket sällsynt i augusti - dess styrka kan till och med vara rekordstor, och all snö i augusti skulle vara den första i augusti på minst 20 år, enligt NWS-kontoret i Hanford.


Det är extremt sällsynt att nysnö faller i vårt område i augusti, eftersom det vanligtvis är en av de varmaste månaderna här i Tahoe, säger Patrick Lacey, talesperson för Palisades Tahoe. Längre söderut kunde till och med Mammoth Mountain få lite snö. Enligt skidortens hemsida har det inte snöat före oktober sedan 2017, än mindre i augusti.

Efter en svag sommar för många fortsätter USA sitt "svala blå" tema in i slutet av augusti:




Nyheter från den 22 augusti 2024:

USA: Sällsynt augustikyla slår decennier gamla rekord

På onsdagen fortsatte den ovanligt svala perioden för årstiden i den östra halvan av USA, vilket gav regionen några av de lägsta augustitemperaturerna på decennier.

En torr, kall luftmassa från Kanada gav en första smak av höst. I Virginia, till exempel, sjönk temperaturen till ensiffriga tal i många områden, till och med lägre i vissa, och de dagliga högsta temperaturerna låg under 26,7 °C [80 °F-märket] i hela landet.

I Burke's Garden, Tazewell County, sjönk termometern till 3,3 °C, ett vintrigt mätvärde som markerade den lägsta augustitemperaturen i regionen på 20 år och är i nivå med den lägsta temperaturen den 7 augusti 2004. För att hitta ett ännu lägre augustilågtryck i Burke's Garden måste man gå tillbaka till 1989.

I grannstaten West Virginia uppmättes en lägsta temperatur på 0 °C i Canaan Valley .Flera anmärkningsvärda temperaturrekord slogs i regionen.


Större städer som Roanoke har också sett anmärkningsvärda bottennivåer. De 10 °C var den lägsta augustitemperaturen sedan den 31 augusti 1999, 8,3 °C. På Tri-Cities Airport i Tennessee överträffades det gamla rekordet på 11,7 grader från 2012 med 9,4 grader.

Hundratals dagliga rekord föll på onsdagen i hela östra USA, inte bara i Virginia. Månadsrekord slogs också. Nedan visas några ögonblicksbilder av de nya rekorden som sattes mellan 10:00 och 11:00 UTC bara den 21 augusti 2024:



Washington D.C. var också bland dem. Tidigt på onsdagsmorgonen uppmättes en lägsta temperatur på 15 grader på Reagan National Airport (DCA). Detta var första gången på mer än 20 år som temperaturen här sjönk under 15,6 °C [60 °F-märket] i augusti. Senast detta var fallet var den 7 augusti 2004. Med tanke på den starka urbana värmeöeffekten i huvudstaden är denna temperatursänkning en ännu mer imponerande process.

Men den här sommaren är "oroande", får vi höra.


——————————————–

Nyheter från 23 augusti 2024:

Mer sällsynt snö i augusti är att vänta i västra USA

Det är inte bara i norra Kalifornien som det väntas sällsynt snöfall i augusti i helgen, utan det kan också förekomma flingor i högre delstater som Montana, Idaho och Wyoming.

En kallfront rör sig in över nordväst och kan orsaka snö i fjällen. Temperaturerna i dalarna i västra Montana förväntas sjunka till de övre 30 över natten [mellan 2 och 5 °C], och det förväntas bli ännu kallare på högre höjder, vilket kan slå rekord.

___________________________


Ett meddelande från den 27 augusti 2024:

Snön i augusti i USA gör att skidsäsongen kan planeras tidigt

Sierra Nevada har upplevt en betydande köldknäpp och snö i början av säsongen.

Lassen Peak fick 15 cm från en kall luftframfart, vilket också fick temperaturerna att sjunka till nivåer som vanligtvis inte inträffar förrän i mitten av november. På Reno Tahoe Airport uppmättes en rekordlåg temperatur på 13 grader i augusti.

Systemet, som har sitt ursprung i Alaskabukten, förde med sig snö i stora delar av High Sierra. Vid Tioga Pass i Yosemite National Park, på 3000 meters höjd, kom den första augustisnön sedan 2003. Snöbyar rapporterades också i skidorterna runt Lake Tahoe....



——————————————–

Nyheter från 26 augusti 2024:

Kalifornien: Sällsynt snö och flera hundra år gamla rekord slås

Temperaturerna sjönk i hela delstaten Kalifornien och satte nya rekord. I Reno nåddes en högsta temperatur på endast 13,9 °C den 24 augusti, vilket är den kallaste augustidagen sedan 1893.

South Lake och Lovelock var också bland de platser som satte nya historiskt låga toppnoteringar:



Andra platser, inklusive Mammoth och Truckee, ställde in sig på låga temperaturer som kunde vara i flera dagar.

Den tillhörande luftmassan visade sig vara extremt ovanlig, särskilt på högre höjder. på 500 hPa-nivån (cirka 5500 m över havet) var temperaturvärdena bland de lägsta som någonsin uppmätts i augusti (åtminstone sedan slutet av 1970-talet):


Kylan ledde till det tidigaste snöfallet på mer än 20 år i High Sierras, som ibland var ganska kraftigt till invånarnas fasa: "Den 24 augusti och vi står officiellt på snölistan", sade en invånare.

Och medan Mammoth Mountain och Palisades Tahoe fick sommarregn var det ≈ 41 cm nysnö på Mount Shasta.

_______________________________



Ett meddelande från den 29 augusti 2024:

Mer sällsynt sommarsnö på topparna i Montana

Montana fick sin första smak av vinter den här veckan. NWS utfärdade till och med en vintervädervarning för Glacier National Park och Mission Mountains när en ovanlig snöstorm svepte över regionen i augusti.

Onsdagen den 28 augusti rapporterade otaliga skidorter i Montana nysnö. Whitefish Mountain Resort var en av dem. Vid 10-tiden på förmiddagen fanns det fortfarande betydande snöfall på upp till 1800 meters höjd.

"Det här måste vara ett nytt rekord", säger Chad Sokol, Whitefishs PR-chef. "En aldrig tidigare skådad snöfront i slutet av augusti förde med sig tre tum snö till toppen i morse, tillsammans med ett synligt lager snö på de översta 300 meterna av Big Mountain. … Mätbar snö vid den här tiden på året? Det hade vi inte förväntat oss."


Vid Logan Pass i Glacier National Park intensifierades stormen till och med. Sent på morgonen rapporterade NWS om ökande snöfall, och prognoserna förutspådde upp till 18 cm snö för Logan Pass Visitor's Center i slutet av dagen.

Detta är samma Glacier National Park (GNP) som i slutet av 2019 tvingades ta bort alla skyltar på sina besökscenter som förklarade att glaciärerna i parken skulle vara borta år 2020 på grund av effekterna av global uppvärmning.

Alla skyltar togs fogligt bort från montrarna efter att de datormodeller som man förlitade sig på i början av 2000-talet och förutspådde en oavbruten tillbakagång för glaciärerna visade sig ge falsk information .

Sedan dess har det varit en rekordstor snösäsong 2022-23. Detta följdes av en säsong som ligger långt över genomsnittet och som ligger precis bakom oss. Och nu verkar säsongen 2024-25 ha dragit igång på allvar, i augusti! — En tidig försmak av vintern som rört upp känslor. En Instagramer uttryckte det så här: "Jag har sett tillräckligt. Öppna hissarna."



——————————————–


Intensivt inträngande av kall luft i Sydamerika

En intensiv köldvåg är på uppgång på den sydamerikanska kontinenten och tränger in så långt söderut som i Brasilien. Kylan ackompanjeras av sällsynt snö, till exempel i delar av Santa Catarina i helgen.

Länder som Argentina, Uruguay och Paraguay har kämpat med avvikande lågtryck under hela augusti, och nu bidrar en stormvirvel som bildas utanför Rio Grande do Suls kust till kylningen och för med sig frost till flera brasilianska delstater.

Långtgående frostskador i Argentina och Brasilien

Den intensiva köldknäppen som svepte över södra Brasilien förra veckan har sannolikt orsakat betydande skördeförluster för olika spannmålskällor, särskilt vete.

I Rio Grande do Sul, där nästan en fjärdedel av delstatens 1,31 miljoner hektar veteareal befinner sig i den avgörande blomningsfasen, har frostskador redan rapporterats. En rapport som publicerades på torsdagen av den statliga myndigheten Emater/RS visar på en växande oro för eventuella skördeförluster i denna kritiska fas av växtutvecklingen.

Samtidigt förbereder sig Argentina för mer frost eftersom skadligt kallt väder fortsätter att råda i stora delar av landet, vilket förlänger augustis hårda förhållanden. Nya rapporter tyder på att denna frost kommer att fortsätta att hota veteproduktionen, trots att nederbörd förutspås under de kommande dagarna.

Argentina står inför ytterligare en våg av polarkyla, som förväntas intensifieras till helgen, enligt de senaste GFS-körningarna:





Kallt i Antarktis

Det lägsta värdet i Margaret AWS, Antarktis, var -60,8°C klockan 00:30 UTC den 26 augusti. Det är inte så långt från stationens rekordlåga nivå, som nåddes den 21 augusti 2023, under en exceptionellt kall årstid.

Den korta "värmeböljan" i Antarktis verkar vara över, status quo (dvs. onormal kyla) verkar ha återvänt...



——————————————–

Nyheter från 30 augusti 2024:

Tasmanien: Tusentals utan el på grund av snö och kyla

Tusentals hushåll i Tasmanien ( Australien ) är fortfarande utan ström eftersom temperaturen ligger under fryspunkten och det kraftiga snöfallet kommer att öka under helgen.

Enligt BOM närmar sig en betydande polarfront på fredag, och ytterligare två kallluftsframstötar på lördag och söndag kommer att föra med sig ännu mer av samma vara. Temperaturen har redan sjunkit en bra bit under fryspunkten, i staden Hobart var det ner i -14,6 grader Celsius.

På fredagseftermiddagen var över 3500 hushåll fortfarande utan el, särskilt i de norra och nordvästra regionerna. Som mest under natten var över 9000 hus drabbade. Områden som Wynyard, Woolnorth och Ulverstone drabbades särskilt hårt när snötäckta träd föll över kraftledningar.

Det lokala elbolaget TasNetworks har uppmanat invånarna att förbereda sig för långvariga strömavbrott och betonar att den extrema kylan och snön gör det svårt för reparationsteam att komma åt.

BOM varnar för att det kallaste och snöigaste vädret ännu inte har kommit. I södra delen av delstaten väntas snöfall under 600 meter under helgen.

——————————————–

Frost i Sydafrika – Sällsynt snö på Taffelberget

Vintern har återvänt med dunder och brak i Sydafrika, med temperaturer så låga som -9 °C och snö på topparna.

På Taffelberget föll den första snön på fyra år onsdagen den 28 augusti, senast så var fallet den 29 augusti 2020.

Den sydafrikanska meteorologiska tjänsten (SAWS) tillskrev snöfallet till en intensiv kallfront som rör sig över landet och förväntas nå Gauteng på fredag.

Våren är precis runt hörnet här, men vintern är envist ihållande.

——————————————–




Vill här som tillägg visa vad IPCC skrev i sin senaste klimatrapport AR6 ( SPM-delen ) :


A.3.1 Det är nästan helt säkert att värmeextremer (däribland värmeböljor) har blivit mer förekommande och mer intensiva över de flesta landområden sedan 1950-talet, medan kalla extremer (däribland köldknäppar) har blivit mindre ofta förekommande och mindre intensiva, konfidensnivån kring att antropogen klimatpåverkan är den huvudsakliga orsaken är hög. Vissa värmeextremer som inträffat under det senaste årtiondet skulle ha varit extremt osannolika utan mänsklig påverkan. Förekomsten av marina värmeböljor har ungefär fördubblats sedan 1980-talet (mycket troligt) och mänsklig påverkan har mycket sannolikt bidragit till de flesta av dessa sedan åtminstone 2006.



Hur förklaras då dessa kalla trender och att värmeböljorna nästan helt lyst med sin frånvaro globalt sett under detta år?


Christer Käld

1 011 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ความคิดเห็น

ได้รับ 0 เต็ม 5 ดาว
ยังไม่มีการให้คะแนน

ให้คะแนน
bottom of page