top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Man gjorde det för klimatets skull!

Aktivisterna tar allt mera plats och tänjer gränserna för vad som är tillåtet. Starka motreaktioner i samhället men hjälper det när domstolarna allt mer blir "tvingade" att sila igenom myggen. Några hundra euro i böter och så släpps de fria att planera nästa stöt. Mycket är tillåtet om man gör det för klimatets skull. Ack om så vore .. för klimatets skull alltså !?




Polisen osäker om de skall häkta personerna eller inte

Beslut om häktning måste fattas senast vid middagstid på lördag.

Nio aktivister från gruppen Återställ Våtmarker och Elokapina, som sprejade röd färg på Riksdagshusets pelare i onsdags, har anhållits. Det meddelar polisen i Helsingfors.

Polisen grep tio personer efter aktionen. En av dem släpptes eftersom hen är minderårig.

Kriminalkommissarie Jari Korkalainen, som leder undersökningsarbetet vid Helsingforspolisen, säger till Yle att polisen tillsvidare inte har beslutat om de ska anhålla om att aktivisterna häktas. Man kan ju fråga sig varför polisen tvekar. Är de osäkra på om detta är ett brott överhuvudtaget eller gillar de själva det de gör och tar ställning för aktivisterna? Eller har de på känn att domstolen ändå kommer att fria dem så de struntar i att sätta ner tid på anhållande?


Beslut om häktning på lördag

Helsingforspolisen har nu två dygn på sig att fatta beslut om de anhåller om att aktivisterna ska häktas. Beslut om det måste fattas senast vid middagstid på lördag.

Tillsvidare utreds klottrandet som grov skadegörelse men detta kan ändras.


Demonstration mot torvbrytning

Onsdagsmorgonens aktion vid Riksdagshuset handlar om en protest mot torvbrytning.

Aktionen ordnades av aktivistgrupperna Återställ Våtmarker och Elokapina. Återställ Våtmarker är en svensk miljöaktivistgrupp.


Civil olydnad Aktivisterna själva kallar det för civil olydnad och då rubriceras det som mera tillåtet. Lagarna är ännu otydliga i bedömningen av dessa "brott" men tendensen är att mer och mer börjar accepteras. Snart får man göra i princip vad som helst bara man gör det i klimatets namn.


Om dessa lagbrott ändå hade en accepterande orsak Om vi med säkerhet visste att torvmarkernas vara eller inte vara vad beträffar finska och svenska områden har en avgörande betydelse på klimatet på jorden. Om vi med säkerhet visste att naturens mångfald försämras avsevärt av dessa torvytors bearbetning. Om vi med säkerhet visste att det just är koldioxiden i atmosfären som orsakar de klimatförändringar som nu sker.


MEN DET VET VI INTE. INGEN VET DET MED SÄKERHET!


Det finns allt för mycket forskning numera som INTE pekar på att det är koldioxid som är boven. Varför tillåts då denna negativa utveckling i samhället där förstörelse med klimatet som täckmantel allt mera tillåts. Vart är vi på väg- frågade Kristian Luuk visst en gång?



Christer Käld

155 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Christer Käld
Christer Käld
för 12 timmar sedan

Bengt / Enligt samhällets normala regler skulle det kanske vara så. Under min tid som lärare fungerade den metoden. Var det någon elev som klottrade ( = ritade ) på någon vägg eller möbel fick de ta bort det efter skoltid. Gör man samma på riksdagshusets trappa i dag blir man säkert hårt straffad om man inte använder klimatet som orsak. Då gäller andra regler.

Like

bengt
för 13 timmar sedan
Rated 5 out of 5 stars.

Dessa marodörer har åstadkommit skada. Låt dem då reparera den skada som åstadkommits. Låt dem bo i tält på platsen och ge dem rengöringsmedel (som de givetvis skall betala själva). Ge dem vatten och enkel mat innehållande 2500 kcal/dag. De får inte lämna platsen förrän det hela är återställt.

Like
bottom of page