Om en graf eller karta visar rött ( varmare ) eller blått ( kallare ) har att göra med vilket data man jämför mot. Många institut som i dag presenterar statistik för globala värden såsom temperaturer väljer att jämföra mot tidsperioder med LÅGA värden för att kunna visa på maximal värmeeffekt och då övergår färgen i rött och det ser skrämmande ut. Man får alltså den färg man önskar visa.
I denna jämförelse var 2023 kallare
2023 var inte alls så röd som media/ NOAA / Copernicus / NASA låtit påvisa om vi väljer att se på en global översikt över lufttemperaturen ovan jordytan jämfört med genomsnittet för de senaste 10 åren.
Vi ser inget rött alls! Tvärtom visar kartan att det i genomsnitt varit något kallare i fjol än medeltalet för de senaste 10 åren. Det är i princip bara Kanada och norra Nordamerika och delar av Sibirien som varit lite varmare men inte mycket alls. Plötsligt fick vi en karta som inte alls är så alarmerande.
Den varmaste perioden tycks ha varit mellan 1990 och 2005
Om vi stället skulle välja att göra jämförelsen mellan 2023 och medeltalet för perioden 15 år tillbaka skulle vi få en röd karta, likaså för 20 och 30 år tillbaka. Men vi ser av diagrammet ovan att den röda färgen på kartan skulle avta för varje 10 årig jämförelse mot 100 år.
Troposfären har blivit lite varmare men dock inte stratosfären
Graferna nedan visar atmosfärens temperatur i de olika lagren. Vi ser att temperaturen i stratosfären ( 17 km ) sjönk under 80- och 90-talet och har sedan dess hållit sig ganska stabilt. Likaså har tempen på 10 km höjd (tropopausen = gränsen mellan tropo- och stratosfären) hållits stabil medan den på lägre nivå varit sakta stigande.
FIGUR: Den globala månadsmedeltemperaturen är olika enligt University of Alabama i Huntsville, USA. De tunna linjerna representerar det månatliga genomsnittet och den tjocka linjen det enkla löpande 37-månadersgenomsnittet, vilket nästan motsvarar ett löpande 3-årsgenomsnitt.
Haven lite varmare men hur mycket beror på senaste El Niño?
Den globala havstemperaturen visar en märkbar skillnad mellan 2022 och 2023. Två detaljer utmärker sig dock. De områden som blivit varmare ligger i stort koncentrerade kring ekvatorn och just där El Niñon värmt ytvattnet. Den andra detaljen är intressant. Vi kan notera att vattnet kring Grönland och Arktis var varmare under 2022 än under 2023. Det befäster den statistik som visar att Arktis nu kyls ner sedan några år tillbaka.
El Niño topparna avtar i styrka
Låt oss ännu se på lite statistik som berör El Niño och La Niña. Av grafen ser vi att kraftiga El Niñon har förekommit sedan 1958 där de 5 senaste nått över 2 i index vilket noteras som extra starka. Vi ser dock att trenden från 1958 varit allt starkare El Niño med de högsta 1998 och 2016. Därefter ser det ut som om styrkan på dem nu börjar avta. Den som nu just avslutats gick knappt upp till 2. Detta faller också väl in i bilden att solen nu går in i en mindre aktiv fas när även El Niño lugnar ner sig.
Christer Käld
Källa : Climate4you_Year_2023.pdf
Som alltid faktaspäckat och intressant.Tack!!