top of page
Skribentens bildChrister Käld

Media rapporterar att jordens 1,5 graders temperaturgräns överträddes 12 månader i rad – inget dåligt hände


Media är snabba med att lyfta fram denna 12-månaders svit av rekordvärme men talar inte om den nedgång vi sett nu 6 månader i följd sedan toppen i december. Genom att lämna bort den informationen vill man få folk att tro att det bara ökar nu hela tiden. Dessutom har forskarna enats om att havsvulkanen Hunga Tongas utbrott 2022 är förmodligen orsaken till värmetopparna de senaste 12 månaderna men varken FN:s informationsbyråer eller media nämner ett knysst om det. Varför?





Nyligen hävdade flera medier att juni 2024 var den varmaste juni som registrerats globalt och att den toppade en rad av 12 eller 13 varmare månader än normalt, som de skyllde på klimatförändringar orsakade av människan. Var och en av nyhetsartiklarna gjorde falska påståenden om att de nått klimatets brytpunkter, extrema väderhändelser och att den utdragna sviten av varma temperaturer bevisade att en "klimatkris" var nära förestående.



Här är några av rubrikerna:


Den pågående skräckhistorien om 1,5-gradersgränsen har fått människor runt om i världen att skaka. Till exempel står det i den här infografiken från Internationella livsmedelsarbetarförbundets (IUL) Asien-Stillahavsavdelning (författare i fetstil):

Den globala uppvärmningen orsakad av mänsklig verksamhet har nått cirka 1 °C under de senaste 170 åren och ökat med 0,2 °C per decennium. Forskare varnar för att en genomsnittlig ökning av jordens yttemperatur med mer än 1,5 °C jämfört med förindustriella nivåer kommer att vara katastrofal för miljön och människors hälsa.

Vad har hänt?


Men trots att 12 månader av jordklotet har legat över den så kallade temperaturgränsen har inget dåligt hänt på global nivå. Påståenden om en klimatkatastrof när vi passerade den så kallade 1,5-gradersgränsen har aldrig hänt. Gränsen var inget annat än ett politiskt samtalsämne från klimatkonferensen i Paris 2015 som beskrivs i denna Associated Press-artikel: The magic 1.5: What's behind climate talks' key elusive goal. AP skrev: "På ett sätt är både '1,5 och 2 graders tröskelvärden något godtyckliga', säger klimatforskaren Rob Jackson vid Stanford University i ett e-postmeddelande. "Var tiondels grad är viktig!'"


Nu, trots att den godtyckliga gränsen överskridits, har den "kris" som progressiva politiker och alarmister i mainstream-media har varnat för uteblivit.


Låt oss först kontrollera den globala temperaturen. Källan till alla dessa nyheter kommer från ett pressmeddelande från Copernicus, som är en del av Europeiska kommissionen. Ett diagram från Copernicus, som visas i figur 1 nedan, illustrerar "gränsen" och 12-månaderstemperaturtoppen:



Figur 1 – Tolvmånaders glidande medelvärde för anomalier av den globala genomsnittliga lufttemperaturen vid jordytan i förhållande till det förindustriella genomsnittet 1850–1900, baserat på månadsvärden från januari 1940 till maj 2024.

Källa: ERA5. Källa: C3S/ECMWF.


Notera den skarpa toppen i figur 1 som toppar vid 1,63 °C. I figur 2 nedan finns uppgifter från Copernicus om den årslånga temperaturtoppen.



Figur 2 – Månatliga avvikelser i den globala lufttemperaturen vid markytan (°C) i förhållande till 1850–1900 från januari 1940 till maj 2024, plottade som tidsserier för på varandra följande 12-månadersperioder som sträcker sig från juni till maj följande år. De senaste 12 månaderna (juni 2023 – maj 2024) visas med en tjock röd linje medan alla andra år med tunna linjer skuggas efter decennium, från blått (1940-talet) till tegelrött (2020-talet).

Källa: ERA5. Källa: C3S/ECMWF.


Observera i figur 2 att den globala temperaturen redan är på väg ner från toppen som inträffade för 5 månader sedan. Snart kommer den sannolikt att ligga under 1,5 °C-strecket.


Som du kan se i figur 1 och bekräfta i figur 2 är denna kraftiga temperaturökning olik allt tidigare i temperaturregistreringen. Det får dig att undra; Varför? Har mänskligheten plötsligt gått på en eldstrid med fossila bränslen för att skapa mer koldioxid på ett enda år?



Hunga Tongas effekt


Nej, men det var ett unikt vulkanutbrott. Enligt denna artikel från NASA Research, skickade ett vulkanutbrott tillräckligt med vattenånga in i stratosfären för att orsaka en snabb förändring i kemin. De säger:

Utbrottet av vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai den 15 januari 2022 gav upphov till den största undervattensexplosionen som någonsin registrerats av moderna vetenskapliga instrument, och sprängde en enorm mängd vatten och vulkaniska gaser högre än något annat utbrott under satelliteran.

Om du inte visste det, säger NASA också i den här artikeln Steamy Relationships: How Atmospheric Water Vapor Amplifies Earth's Greenhouse Effect att vattenånga är den mest kraftfulla växthusgasen:

Vattenånga är jordens vanligaste växthusgas. Den är ansvarig för ungefär hälften av jordens växthuseffekt - den process som uppstår när gaser i jordens atmosfär fångar solens värme. Växthusgaser håller vår planet beboelig. Utan dem skulle jordens yttemperatur vara cirka 59 grader Fahrenheit (33 grader Celsius) kallare.

Föreställ dig att vulkanen Hunga Tongas utbrott för första gången i historien, sedan människan kunde mäta något sådant, injicerade massiva nivåer av vattenånga i stratosfären som aldrig tidigare skådats. Se figur 3 nedan.



Figur 3 – Den här grafiken visar hur utstötningen av vattenånga från vulkanen Hunga-Tonga påskyndade uttunningen av ozonskiktet i stratosfären. Foto: Chelsea Thompson/Chemical Sciences Laboratory



Enligt en vetenskaplig artikel som publicerades kort efter utbrottet, "Observationer från Microwave Limb Sounder (MLS) ombord på NASA Aura-satelliten omedelbart efter utbrottet indikerade att denna enda händelse ökade vattenångan i jordens normalt torra stratosfär med cirka 10 %."

Med så mycket extra vattenånga (den starkaste växthusgasen) som injicerades i atmosfären garanterades den globala uppvärmningen.


En annan vetenskaplig artikel med titeln Tonga Eruption May Temporary Push Earth Closer to 1.5°C of Warming sa: "Undervattensutbrottet av Hunga Tonga-Hunga Ha'apai skickade megaton vattenånga upp i stratosfären, vilket bidrog till en ökning av den globala uppvärmningen under de kommande 5 åren."


Dessutom skedde en omedelbar uttunning av ozonskiktet i den övre atmosfären. NASA Research säger: "Våra mätningar visade att koncentrationerna av stratosfäriskt ozon minskade snabbt – med så mycket som 30 % i luften med de högsta koncentrationerna av vattenånga – omedelbart efter utbrottet."


EPA säger: "Ozonskiktet i stratosfären absorberar en del av strålningen från solen och hindrar den från att nå planetens yta." Så, med mindre ozon, nådde mer solljus planetens yta än det vanligtvis gör, och den extra energin hänger kvar i atmosfären på grund av den ökade vattenångan i rollen som en växthusgas. Utbrottet hade en dubbel effekt på jordens atmosfär, du kunde ha satsat din lägsta dollar på att planeten skulle bli varmare som ett resultat.



Media är tyst om detta


Och det gjorde det. Denna helt naturliga vulkaniska händelse skapade temperaturökningen till 1,63 °C som ses i figur 1. Under tiden förblir media, oavsett om det är på grund av oavsiktlig eller avsiktlig okunnighet, omedvetna om hur atmosfären reagerade på vulkanen. Följaktligen skriver de fortfarande vilseledande skrämselhistorier och beskyller människor för den senaste tidens temperaturökning på grund av deras användning av modern energi och transport, som CNN skrev nyligen i en artikel om den globala temperaturökningen:

Klimatkrisen drivs främst av att människor bränner kol, olja och gas för energi. El Niño, ett naturligt klimatmönster som har sitt ursprung i Stilla havet, har också höjt temperaturerna i stora delar av världen under de senaste månaderna.

Inget nämns om vulkanen eller den resulterande vattenångexplosionen som låter människor komma undan. Förvånad? Var inte det. Detta skamlösa mönster av "världen blir varmare och det är ditt fel" har upprepats om och om igen av media i åratal. När bevis för att människan inte bär skulden för den nuvarande uppvärmningstoppen är allmänt och lättillgängliga, ignorerar media det. Även om inget dåligt hände på global nivå från vulkanen Hunga-Tonga, verkar de ännu mer fokuserade på den falska berättelsen om en "klimatkris" snarare än saklig rapportering. Det är skamligt och fel.


Samtidigt överskreds den mycket varnade temperaturökningen på 1,5 grader under ett helt år, men extrema väderhändelser och antalet dödsfall på grund av temperatur och väder ökade inte ovanligt. Detta underminerar åratal av påståenden från mainstream-media som har hävdat att allvarligare och mer frekventa extrema väderhändelser och fler dödsfall skulle vara det oundvikliga resultatet av att överskrida tröskeln för temperaturökning på 1,5 grader. Krita upp det till ytterligare en i ett långt tåg av misslyckade förutsägelser.


Vad kommer media att säga om ett par år när temperaturen går ner igen när den extra vattenångan försvinner och ozonet återgår till det normala? Kanske kommer de att omfamna Emily Littela med ett kollektivt "strunt samma!"




Anthony Watts är senior fellow för miljö och klimat vid The Heartland Institute. Watts har varit i väderbranschen både framför och bakom kameran som meteorolog sedan 1978, och gör för närvarande dagliga radioprognoser. Han har skapat presentationssystem för vädergrafik för tv, specialiserad väderinstrumentering samt varit medförfattare till peer-reviewed artiklar om klimatfrågor. Han driver den mest besökta webbplatsen i världen om klimatet, den prisbelönta webbplatsen wattsupwiththat.com.

401 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page