top of page
Skribentens bildChrister Käld

Ny serie på kommande


I en ny fyra delad serie kommer nu Klimatvett att behandla ett ämne som ofta väcker stort intresse bland klimatrealister som inte alltför sällan söker svaren på de stora frågorna inom klimatvetenskapen. Ämnet bespottas och förnekas dock av de som redan har svaret. De vill av någon ogrundad anledning inte bli störda i sin tro på att koldioxid och specifikt antropogena utsläpp av denna gas är den drivande orsaken till de klimatförändringar vi ser.

Så här kommer en varning till Dig som läser detta och bekänner dig till den gruppen. Hoppa över den här serien. Den kan bara göra dig mera frustrerad på oss "pseudo-vetenskapare" som ständigt kommer med "desinformation".







Klimatet som ämne har ökat i intresse märkbart de senaste 10-20 åren. Redan på 70-talet diskuterade man ämnet men då var den allmänna linjen att "vi är på väg mot en ny istid". Jorden hade ännu inte då berikat oss med den sköna värme vi har i dag så frågan då lydde hur skall vi klara oss i en allt kallare värld.

Tänk hur snabbt det kan ändra? I dag går massmedia ENBART ut med notiser om: Varmaste dagen, natten, sommaren, hösten, vintern, året ... hittills! Värsta extremvädret någonsin! Domedagsklockan klämtar! Klimatmålen måste nås! Kreativiteten i ordsnickeriet har inga gränser när man får måla upp negativa och skrämmande hotbilder om vår framtid här på Jorden. Och den pyttelilla mikroskopiska, osjälviska, livsnödvändiga molekylen CO2 har fått bli bilden av det ondaste av all ondska. Den är ohyran och föroreningen som alla klimatplaner skall bekämpa.


Det värsta i kråksången är att den bas som ligger till grund för alla länders klimatmålsättningar i dag vilar på lösa boliner, t.o.m. ovetenskapliga argument. Det finns knappast någon oberoende fysiker som numera skriver under det av FN dedikerade påståendet att våra utsläpp är den dominerande orsaken till de klimatförändringar vi ser i dag. Den enkla orsaken till det är att det saknas vetenskapliga bevis. Vi har här på Klimatvett i många inlägg visat på forskning som totalt motsätter sig existensen av koldioxid som en stark växthusgas som skulle ha total dominans över vårt klimat. Därför kommer vi inte att ta upp den varianten alls i vår nya serie som heter VAD KAN LIGGA BAKOM KLIMATFÖRÄNDRINGARNA?


Vad kan ligga bakom klimatförändringarna? ::: Del 1 - Den fortsatta albedoförändringen värmer jorden mer än dubbelt så mycket som CO2.


Vad kan ligga bakom klimatförändringarna? ::: Del 2 - "En ny istid har börjat", varnar astrofysiker... På grund av minskad solaktivitet


Vad kan ligga bakom klimatförändringarna? ::: Del 3 - Kosmiska strålar från rymden påverkar molnbildningen och därmed klimatet


Vad kan ligga bakom klimatförändringarna? ::: Del 4 - Den gravito-termala effekten slår ut påståenden om växthusgasernas påverkan



Även inom oss "klimathotsskeptiker" råder olika uppfattningar om vad det egentligen är som styr klimatet på Jorden. Av den enkla orsaken att INGEN kan vara säker på det. Klimatfrågan är så komplicerad och mångbottnad att vi med dagens kunskap inte kan helt fastställa orsaken. Vi kan bara ha teorier. Vi har kanske våra egna "favoriter" vi tror på men en sak ändå gemensam: Vi läser och tar in forskning som bygger på evidensbaserad grundforskning och inte modellbaserad sådan. Vi värderar högt fysikernas och kemisternas åsikter eftersom klimatvetenskapen i grunden är en disciplin inom deras gebit men har även hög tilltro till andra grenar inom närliggande vetenskap som tyvärr i dag tycks bli mer och mer korrumperad och betald. Därför blir det svårare och svårare att urskilja oberoende referensgranskad forskning. Men vi gör vårt bästa.


Osäkerheten är alltså stor när det gäller fastställelsen av den "rätta" sanningen och därför väljer jag att rubricera denna serie med ett frågetecken efter. Forskarna är osäkra och så länge de är det så kan vi inte heller säga att vi har sanningen. Men vi kan och FÅR ha en åsikt. Än så länge.



Christer Käld




608 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 commentaire

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Goran Akesson
Goran Akesson
05 mai

Christer, jag ser fram emot Dina fyra inlägg. Del 1 och del 3 delvis överlappande, eftersom atmosfärens albedo är avhängig molnbindningen.

J'aime
bottom of page