top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Ny studie visar på kommande kollaps av AMOC mellan 2030 och 2064 men studien grundar sig ENBART på antaganden som dessutom inte kommer att ske


Studien visar att den Nord Atlantiska havsströmmen AMOC (Atlantic meridional overturning circulation) kommer att kollapsa, och det relativt snart. Problemet är att studien utgår från att sötvattentillskottet ökar dramatiskt uppe i Nordatlanten och det saknas helt bevis på att det sker eller kommer att ske. Det finns i praktiken ingen annan källa än Grönlands inlandsis som vid en massavsmältning skulle kunna orsaka en sådan mängd sötvattentillskott som studiens klimatmodeller visar att krävs för en kollaps. Tvärtemot vad studien grundar sig på visar verkligheten att ismassan vid Grönland mår rätt bra i dag och visar absolut inte på någon tendens till massavsmältning.


Så varför då lägga ner resurser på en forskning som inte grundar sig på annat än grundlösa antaganden om inte svaret är att ytterligare få "bevis" på att kollapsen av den viktiga havsströmmen AMOC är nära nu. Att få media att igen lyfta fram klimathotet i nyhetsflödet, vilket de naturligtvis snabbt passat på att göra.





Så här refererar Omni :


Studie: Atlantströmmar kan kollapsa inom några år


Ett viktigt system av vattenströmmar i Atlanten, kallat Atlantic meridional overturning circulation (Amoc), kan kollapsa redan under 2030-talet på grund av mänsklig klimatpåverkan. Det visar en ny studie som använt sig av nyskapande beräkningsmodeller, skriver CNN.

– Det är väldigt oroväckande, säger medförfattaren René van Westen, havs- och atmosfärforskare vid universitetet i nederländska Utrecht.


En intressant iakttagelse är att om man läser igenom hela studien så finns det inte ett ända ställe där forskarna nämner " på grund av mänsklig påverkan" men nyhetsflödet sin vana trogen öser på för att få det att se alarmistiskt ut med bilden av att det är vi som påverkar detta.



Ett sammandrag av studien


Ur abstraktet :


En av de mest framträdande faktorerna som tippar klimatet är den atlantiska meridionala vältande cirkulationen (AMOC), som potentiellt kan kollapsa på grund av tillförseln av färskvatten i Nordatlanten. Även om AMOC-kollapser har inducerats i komplexa globala klimatmodeller av stark sötvattensdrivning, har processerna för en AMOC-tippningshändelse hittills inte undersökts. Här visar vi resultaten av den första tippningshändelsen i Community Earth System Model, inklusive de stora klimateffekterna av kollapsen. Med hjälp av dessa resultat utvecklar vi en fysikbaserad och observerbar tidig varningssignal för AMOC-tippning: ett minimum av den AMOC-inducerade sötvattentransporten vid Atlantens södra gräns. Omanalysprodukter indikerar att dagens AMOC är på väg att tippa. Den tidiga varningssignalen är ett användbart alternativ till klassiska statistiska signaler, som, när de tillämpas på vår simulerade tippningshändelse, visar sig vara känsliga för det analyserade tidsintervallet före tippning.


Den atlantiska meridionala vältande cirkulationen (AMOC) transporterar effektivt värme och salt genom världshavet och modulerar starkt det regionala och globala klimatet. Kontinuerliga snittmätningar av AMOC, tillgängliga sedan 2004 vid 26°N från RAPID-MOCHA-arrayen, har visat att AMOC-styrkan har minskat med några Sverdrups (1 Sv = 106 m3 s-1) från 2004 till 2012, och därefter har den stärkts igen.


AMOC har ansetts som ett av de möjliga tippande elementen i klimatsystemet, vilket indikerar att det kan genomgå en relativt snabb förändring under en långsamt utvecklande forcering. AMOC är särskilt känslig för havets sötvattenpåverkan, antingen genom sötvattenflödet på ytan (t.ex. nederbörd) eller genom tillförsel av sötvatten på grund av flodavrinning eller issmältning (t.ex. från Grönlands istäcke). Även om ingen AMOC-tippning har hittats i historiska observationer, finns det många bevis från proxy-register för att plötsliga AMOC-förändringar har inträffat i det geologiska förflutna under de så kallade Dansgaard-Oeschger-händelserna. Dessa har dock alla inträffat under senaste istid där större händelser varit direkt orsakande.


Forskarna byggde upp ett scenario där man visade hur AMOC skulle reagera vid olika värden av sötvattentillskott. De ökade linjärt sötvattenflödesdrivningen med en hastighet på 3 × 10-4 Sv /år fram till modellår 2200, där högst FH = 0,66 Sv hade uppnåtts. 1758 år framåt inträffade en "kollaps" i deras modell.



Så här drastiskt kommer forskarna till att det kan se ut vid "kollapsen" :



Fig: Månatliga temperaturtrender för några större städer under modellåren 1750-1850. -15 grader i London under februari.




Problemet med denna studie


Här finns två problem. Det första är att studien är uppbyggd kring klimatmodeller som kräver ingångsvärden som inte kan specificeras med exakthet utan blir många gånger bara gissningar. Ju mera osäkerhet i ingångsparametrarna desto större osäkerhet i slutresultatet. Tillförlitligheten sviktar alltså.


Det andra problemet är att studien utgår från ett kraftigt ökande färskvattentillskott som på sikt stör AMOC så mycket att en brytpunkt kommer att nås. Man specificerar inte exakt varifrån detta tillskott skulle komma men i praktiken finns det ingen annan källa än smältande glaciärer som skulle kunna skapa en kollaps, eller kraftig "minskning" som man kanske hellre borde kalla det för i stället för en total kollaps.


Men är det överhuvudtaget möjligt att Grönlands glaciärer under en interglacial period ( värmeperioden mellan två istider ) skulle smälta så kraftigt att det färskvattenflöde som man i modellen räknar med kunde åstadkommas? Det är inte bara tveksamt utan i princip omöjligt.


Så hur ser det ut med Grönlands ismassa för tillfället då?



Ismassabalansen över medeltalet


Massbalansen för Grönlands isar har under det senaste året legat i linje med medeltalet för 1991-2020. Juni månad visar på ett något kraftigare tillskott av nyis.





Det finns alltså ingen som helst trend på avsmältning i dag och INGET som skulle peka på att denna enorma smältmängd skulle infinna sig om bara några år. Varför gör man då överhuvudtaget en sån här studie?



Studien möter kritik


Studiens slutsatser har kritiserats av en rad forskare.

Att hastigt dra slutsatser baserade på isolerade observationer, indirekta rekonstruktioner eller modellsimuleringar är inte bara riskabelt, det är direkt vilseledande, har Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare på Stockholms universitet, tidigare sagt till SVT Nyheter.


Hans och hans kollegers forskning visar i stället att den nordiska delen av Golfströmmen kan förstärkas i en varmare värld.

– Det kan tyda på en potentiell motståndskraft hos Golfströmmen som inte uppmärksammats tidigare, säger han till kanalen.


Studien granskas just nu av experter på området och har därför ännu inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift, med det hindrar ju inte att media duplicerar studien som som vanligt.



Christer Käld



234 visningar2 kommentarer

2 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Goran Akesson
Goran Akesson
för en dag sedan
Noté 5 étoiles sur 5.

Det kan finnas anledning att något fördjupa förståelsen av de felaktiga antaganden kring flödet vid 26°N i Atlanten.

• Under >40 år, alltsedan 1982, har flödesmätning skett vid Florida Strömmen via instrument på telekommunikationskabeln från West Palm Beach till Grand Bahama. Mätningen avser den induktion på det vertikala EMF från jordens inre, som strömmingen av vatten i Florida Strömmen ger upphov till. Dessa voltmätningar har sedan kalibreras via andra flödesmätare, från bojar och via akustiska dopplereffekt från specifika fartyg mm. Sedermera har tillkommit satellitbaserade altimetri-mätningar.

• Från år 2000, när fortsatt kalibrering av voltmätning via kabeln upphörde har en det flöde som omräknats från kabelmätning visat en successiv/lätt trendmässig nergång. Detta framräknade flöde visar diskrepans från de andra mätningsmetoderna, som…

J'aime

03vszs78v
för 3 dagar sedan

Om och jag poängterar om detta händer. Vad sker då? Jo, den värme AMOC transporterar försvinner helt eller delvis och därmed sjunker den temperatur vi har nu och gör att skandinaven med omkring liggande länder får ett liknande klimat som norra Kanada med Alaska samt Sibirien.


Är precis som Käld mycket fundersam över var den värme som krävs för att smälta tillräckligt med is så pass snabbt att denna profetia kan ske. Att värma is till noll grader kräver inte alltför mycket energi, men att få nollgradig is till nollgradigt vatten kräver desto mer. Med tanke på mängden is som måste smälta, hur mycket energi måste tillföras som värme? Var ifrån kommer denna värme?


Troligen genom AMOC genom att den…

J'aime
bottom of page