top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Skattebetalarna förlorar på gröna industrin – Men vem vinner?


Den så kallade gröna omställningens stora flaggskepp, batteritillverkaren Northvolt och den gröna stålproducenten H2 Green Steel, bärs upp av mycket generösa garantier, lån, och bidrag från skattebetalarna. Men den gröna bubblan är enligt kritiker på väg att spricka, och vem är det som har vunnit då? Debattören Henrik Jönsson har kartlagt nyckelpersoner i de två bolagen, som tjänat storkovan. Riks panel bestående av Isabella och Elias kommenterar.






Christer Käld

603 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Christer Käld
Christer Käld
för 5 dagar sedan

Tack Göran för bra information.

Like

Goran Akesson
Goran Akesson
för 5 dagar sedan

Om vi ser till fakta kan vi konstatera följande vad avser företaget Northvolt:

• Ett antal svenska myndigheter, Energimyndigheten m.fl. har gett 600 miljoner SEK i direkta bidrag.

• Svensk Exportkredit har gått in med 2,5 miljarder i lån.

• Riksgälden har anslagit 12 miljarder i kreditgarantier från de svenska skattebetalarna, men enligt uppgift från den svenska finansministern har lånen ännu inte betalats ut.

• De svenska pensionärerna har 'som personer förda bakom ljuset' av sina pensionsförvaltare satsat 9 miljarder via de svenska 'apfonderna', AMF & Folksam tillsammans.

• Kommunen Borlänge, som länge hoppats på ny batterifabrik, får se sina förhoppningar grusas av Northvolts meddelande att ingen fabrik kommer att uppföras. Kommuninvånarna kan skattas sig lyckliga över detta besked m.a.a.…


Like
bottom of page