Är detta en trend som nu inletts eller är det bara en pausfågel som kvittrar?
Nästan alla vindkraftsprojekt stoppades första halvåret 2024, visar en rapport från Svensk Vindenergi.
Enligt rapporten var det kommunala vetot den främsta anledningen till att ingen av de elva ansökningar om vindkraft på land och i territorialhavet som slutligt avgjordes under första halvåret fick tillstånd.
Gräsrotsfolket har insett de kommande problemen och då vågar inte heller kommunerna satsa.
Under första halvåret 2024 stoppades även 12 av 16 aktuella projekt om landbaserad vindkraft, 75 procent, av det kommunala vetot, vilket är högre andel än tidigare – 66 procent av projekten stoppades åren 2020–2023.
Av de fyra projekt som kommunerna tillstyrkte stoppade Försvarsmakten tre, vilket innebär att bara ett projekt av 16 kunde gå vidare i tillståndsprövningen.
– Om regeringen inte genomför reformer snabbt riskerar den storskaliga utbyggnaden av elproduktionen i Sverige som framförallt industri- och transportsektorerna efterfrågar att inte hända vare sig till år 2030 eller 2035. Då riskeras svensk konkurrenskraft, säger Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten hade de elva projekten kunnat producera ca 16,7 TWh, vilket motsvarar två av Sveriges befintliga kärnkraftsreaktorer, eller elanvändningen från papper- och massaindustrin.
Har äntligen förståndet kommit i kapp kan man bara undra?
Att vindkraftsindustrin är bekymrad är lätt att förstå. Kanske genomgrundade konsekvensbedömningar hade varit bra innan planerna ens startade?
Christer Käld
Comments