top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Varför lyfter inte Kamala Harris fram klimatfrågan i sin kampanj?

Media har ivrigt fört fram presidentkandidat Harris de senaste veckorna och rubrikerna har varit stora. Men ser man på vilka ämnen hon valt att lyfta fram saknas klimatfrågan nästan helt. Är det ett taktiskt drag eller har hon bytt åsikt?



Kamala Harris har varit tystlåten om sin åsikt när det gäller klimatförändringar, medan stora gröna grupper fortsätter att stödja henne ändå. Varför kan man undra?



Apokalypsen går inte hem


Harris – som kallade klimatförändringarna ett "existentiellt hot" 2019" – har tidigare gått emot stora oljebolag som Kaliforniens justitieminister och var med och sponsrade Green New Deal som senator, men hon har för det mesta undvikit klimatförändringar och grön energi under kampanjen, och i stället betonat frågor i termer av ekonomi, jobb och investeringar när hon tar upp ämnet.


Att många stora miljöaktivistgrupper fortfarande stöder henne tyder på att Harris försöker bredda sin attraktionskraft till mer moderata väljare för att vinna valet och därefter regera som en hårdför klimatpolitiker när hon väl är i regeringsställning, säger energiexperter och politiska strateger till DCNF ( Daily Caller News Fondation ).

"Demokraterna har räknat ut att den apokalyptiska stämningen inte riktigt kommer att få folk med sig på just den här resan", säger Mike McKenna, en GOP-strateg med omfattande erfarenhet av energisektorn, till DCNF. "Så de har uppenbarligen fattat ett kommandobeslut att bara fokusera på morötterna och ignorera allt som ser ut som en piska."



Endast 1 % av väljarna prioriterar klimatfrågor


De vet vad hon ska göra. Det finns ingen vinnarmentalitet i att prata om klimatet, säger Steve Milloy, senior jurist vid Energy and Environmental Legal Institute, till DCNF. "Jag tror att det var i juli 2022 som New York Times genomförde en opinionsundersökning som rapporterade att endast 1 % av väljarna prioriterar klimatet. Så det är en förlorarfråga ..."

De vill alltså inte prata om klimatet, för när man pratar om klimatet, då måste man prata om fracking ( metod att skapa sprickor i kolvätelagren nere i oljeborrhålen ) , och då måste de prata om hur hon vill stoppa fracking, oavsett vad hon säger menar Milloy.


Miljöaktivister och klimatfokuserade väljare tror definitivt att hon kommer att gå vänsterut i klimat- och energifrågan" den dag hon blir vald, säger Scott Jennings, politisk strateg och expert på CNN, till DCNF. – Självklart gör de det. Hennes kampanjagenda för 2020 är vad de satsar på. Och jag antar att hon kommer att leverera för dem om hon vinner."



Bidens IRA-projekt - succé eller fiasko ?


President Joe Biden gjorde också klimatet till en viktig aspekt av sin framgångsrika kampanj 2020, och GARANTERADE att han skulle sluta med fossila bränslen och kallade den tidigare presidenten Donald Trump för en "klimatmordbrännare" som misslyckades med att skydda amerikaner från "klimatförändringarnas härjningar". Vi vet dock alla nu att han inte lyckades med det trots att han öst enorma summor på subventioner till den gröna energin. Klimatet har dock en tendens att gå sin egen väg oberoende av vad amerikanska presidenter väljer att lagsätta.


Harris avgav den avgörande rösten i senaten för att säkra 2022 års antagande av Inflation Reduction Act (IRA), Bidens signaturklimatlag. Även om prislappen har ökat kraftigt från de första uppskattningarna och vissa menar att lagförslaget faktiskt har förvärrat inflationen, har IRA släppt lös hundratals miljarder dollar i privata och offentliga utgifter för grön energi och tillverkningsprojekt. Till vilken nytta för klimatet undrar man?



Aktivisterna har bytt taktik

- tvinga skattebetalarna att stå för notan


Klimataktivisterna i det demokratiska partiet har äntligen insett att ingen längre köper deras klyschor om "klimatnödläge" eller deras påståenden om "5, 10 eller 20 år kvar för att rädda planeten". I stället trampar de på en störtflod av ekonomiska påståenden som på något sätt häller hundratals miljarder och nu biljoner dollar i statligt centralt planerade projekt, säger Marc Morano, utgivare av Climate Depot, till DCNF.

"Demokraternas nya klimatbudskap, där de inte nämner klimatet, är en del av arvet från Inflation Reduction Act, där lokala samhällen och vissa delstater får obegränsade federala medel ingjutna i sig via skattebetalarna för att skapa en 'grön ekonomi'."


Harris kampanj säger att Kamala har förändrats, men kommer hon fortsätta driva Bidens klimatagenda ( läs IRA ) i Vita huset eller kommer hon att lyssna på den växande skaran i USA som insett att de enorma stöden till dessa "gröna projekt" inte har någon klimateffekt alls?


Men ännu är hon ju inte president !



Christer Käld


Källa: Daily Caller Fondation, en oberoende och opartisk nyhetstjänst.

231 visningar0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page