top of page
Skribentens bildChrister Käld

Varifrån kommer idén att "den globala uppvärmningen är av ondo och måste bekämpas"?

Al Gore fanns med i bilden men det var en annan som spelade spelet bakom. Politiska maktspel har ofta styrt stora världsliga inriktningar i historien. Där har vetenskapen INGET att säga till om


Charles Tips

Former Science Editor at the University of Texas Press


Varifrån kommer idén att "den globala uppvärmningen är dålig"?

Tydligen från mannen till höger.



Mannen till vänster på det här fotot från 1970-talet är den sovjetiske generalsekreteraren Leonid Brezjnev, en konservativ kommunist (vilket betyder att han föredrog Stalins hårda linje mer än Chrusjtjovs reformism). Mannen till höger är den amerikanske oljemagnaten Armand Hammer. Hammers far, en läkare från New York och ledare för Socialist Labor Party i USA, döpte sin son efter partiets emblem:



Hammer tjänade en rejäl förmögenhet under förbudstiden genom att importera och sälja Jake, en laglig tonic med hög alkoholhalt, varav vissa partier, som kom genom New York City och skickades till södern, utökades med en förening som ansågs vara ett billigt sätt att öka vinsten men som i själva verket var ett nervgift.


När blockaden mot det nya Sovjetunionen upphävdes 1921 använde Hammer sina vinster till den mer legitima verksamheten att exportera läkemedel, etablera företag och levnadsförhållanden i Sovjetunionen. Hammer blev snart chef för en omfattande spritsmugglingsverksamhet i maskopi med kommunistledarna. Han tjänade många miljoner på att importera Fabergéägg tillbaka till New York, som fick namnet Fauxbergé när det blev känt att Sovjet hade försett Hammer med verktyget för att trycka Fabergés logotyp.




Fabergéägg från den ryska kejsarfamiljen



Tillbaka i USA under 30- och 40-talen ledde Hammer en destilleriverksamhet, och i mitten av 50-talet när hans investeringar i Libyan Oil började löna sig köpte han en majoritetsandel i Occidental Petroleum. Från och med då och in på 70-talet var Hammer känd som mellanhand mellan fem sovjetiska generalsekreterare och sju amerikanska presidenter.


Hammer satt tillsammans med senator Albert Gore, Sr, i VIP-logen vid fem presidentinstallationer i rad. När Gore lämnade senaten fick han ansvaret för Occidentals koldivision för en halv miljon om året.

Vid Ronald Reagans installation 1981 var Hammer återigen i VIP-logen, den här gången tillsammans med den nyblivne senatorn Albert Gore, Jr. Som nybliven lagstiftare i representanthuset i slutet av 70-talet hade Gore tagit till orda för att varna för faran med katastrofal antropogen global uppvärmning.


Under 70-talet hade jag som akademisk vetenskapsredaktör gjort tre separata försök att få tag på en bok om klimatvetenskap, det första om den kommande återkomsten till nedisningen här i vår 2,58 miljoner år gamla kvartära istid. Den andra handlade om 1900-talets klimatoptimum – det bästa vädret under hela vår holocenperiod som inträffade från 1920 till 1980. Och den tredje om adiabatisk process, den faktiska determinanten för vår planets temperatur över solarisering.

Jag var på väg till ett nytt jobb inom kommersiell förlagsverksamhet i Kalifornien när jag hörde talas om den unge Gores tal i representanthuset. "Var kom det ifrån?" Tänkte jag, och när jag kom till Bay Area begav jag mig snart till biblioteket i Cal för att se vad jag hade missat. När man gick igenom klimattidskrifterna fanns det inget som stödde Gores harang... En ynka artikel om behovet av en bättre metod för att redovisa koldioxidens roll i klimatet.


Bakåtmodellering baserad på iskärnor från Grönland och Antarktis och på nya metoder för årsrings- och sedimentstudier av tidigare klimat hade varit trenden fram till den tidpunkten på 70-talet. Vad som hittades var mycket liten korrelation, vilket ändå ledde till den allmänna uppfattningen att varje fördubbling av atmosfärisk koldioxid kan leda till så mycket som en ökning av jordens medeltemperatur med en grad Celsius, även om försöken att kartlägga detta var inkonsekventa.


Här var Al Gore, Jr, som hävdade att en femtonprocentig ökning av koldioxidhalten i atmosfären med säkerhet skulle leda till en ökning med en grad med sannolikheten för en skenande "hockeyklubba av värme" därifrån på grund av icke namngivna följdeffekter. Under tiden blev Gore själv ganska rik på handel med utsläppsrätter. Inte långt efter att Gore förlorat valet 2000 mot George Bush hörde jag det tillkännages att ett storskaligt test av CAGW pågick.

"Lever den här galna idén fortfarande?" undrade jag.


Radiosonder skickades långt upp i den övre troposfären för att testa om temperaturen ökade. Detta var vetenskapligt (en formell hypotes testades) eftersom den varmaste temperaturen vid vilken CO2 fångar värme är den temperatur vid vilken den sublimerar (det vill säga går direkt från fast till gas vid standardtryck), eller -80 grader Celsius, en temperatur som inte är vanlig i vår atmosfär, men koldioxid förblir gasformig vid de låga tryck som finns i den övre troposfären.

Men termodynamikens 2:a lag försäkrar att värme inte kan färdas tillbaka till sin källa. Den strålar bort. Vägen runt det var påståendet att värmen som ackumuleras i den övre troposfären ovanför tropiska breddgrader skulle bli instabil och "spilla över" till vår atmosfär, vilket skulle orsaka det berömda hoppet på en grad.


Det stora problemet var att radiosonderna som sändes upp inte registrerade någon värmeökning, inte ens upp till tusendels grad. Även om "downburst"-stormar inte är ovanliga, särskilt i sydvästra USA, är sådana fenomen ganska lokala, och temperaturökningen, som är ett resultat av friktionen från den framrusande luften, försvinner snabbt – väder, inte klimat!


CAGW nedgraderades till bara AGW och sedan till Global Warming och nu Climate Change, vad det nu sedan innebär.

Jag hade fått veta att Gores Harvardprofessor, Roger Revelle, som hade varit vid UC San Diego medan jag var där en kort tid tidigare i början av 70-talet, hade informerat sin student Gore om att han hade missförstått vetenskapen. När Gore höll fast vid sin uppfattning gick Revelle samman med två andra ansedda klimatologer i en artikel som ställde allt till rätta. Men sedan dog Revelle, och Gore stoppade publiceringen när han stämde de två överlevande författarna och hävdade att de hade lagt ord i Revelles mun och använt hans namn utan tillstånd.


Så varför inspirerade Hammer till en sådan konspirationsteori? Det började bli geopolitiskt tydligt att Sovjetunionen och Kina inte höll jämna steg med USA och dess allierade. Kommunismens ljusa löfte förverkligades ingenstans, tvärtom... De kommunistiska länderna hamnade allt längre efter. Hammer var uppenbarligen orolig för att USA skulle komma ut ur det kalla kriget som en oöverträffad supermakt baserad till stor del på sin energiproduktion. Det skulle ha försvagat Hammers ställning.

Lösningen som skulle göra en unipolär värld mindre sannolik var att göra orsaken till uppvärmningen, alltså koldioxiden giftig.

493 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
annochjan
Mar 16

Nu har jag läst igenom de referat jag skrev om respektive bok när de var nyutkomna. Ingen av dem lyfter fram de båda centralfigurerna i inlägget, men visst är FN med målet om Global Governance och många av västs förespråkare av västs decarbonisation, avindustrialisering misstänkt påverkade av gamla Sovjetunionen. Sista ordet lär inte vara sagt.

Mvh

Like

annochjan
Mar 15

Tillägg. Al Gore Jr. Har dock varit en av huvudfigurerna under årtionden. Mvh

Like

annochjan
Mar 15

Det här är en historiebeskrivningen som inte stämmer särskilt väl med den som Jacob Nordangård har fått fram under sin forskning.

Den i sin tur startar med oljefamiljen Rockefeller och leder vidare till FN-vurmare och västs miljörörelse vilket knöts ihop iochmed FNs första globala miljökonferens där klimatkonventionen skrevs under av i stort sett samtliga ledare för världens stater.

Jacobs bok heter ”Rockefeller - en klimatsmart historia”.

Ekonomihistorikern Rupert Darwall har också grävt djupt i klimathotsfrågans historia. Han gav för cirka tio år sedan ut boken ”The Age of Global Warming - a History”.

Lusläsning av dessa båda böcker när de kom ut har inte lämnat några större spår kring de män och den utvecklingslinje som inlägget beskriver, men visst kan…

Edited
Like
bottom of page