top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Vintern vill inte släppa greppet om Europa

Uppdaterat: 5 juni



Snö och is när vi borde se vårblommor och spirande grässtrån. Så här skall det väl inte se ut i slutet på april. Att det inte bara berör oss i Norden utan så gott som hela Europa är talande i sig. Är det en försmak av hur vårarna kommer att se ut framöver? Vi har här i KV berört det i flera inlägg att vi går mot kallare tider men ändå blir vi väl alla lite överraskade av så märkbara skeenden.



Kartan visar 2-3 grader kallare än normalt i de flesta Europas länder och i Baltiska staterna, Polen, Tyskland och Frankrike ända upp till 6 grader kallare än normalt. Även delar av Alperna är riktigt kalla. Ända ner i Afrika är det kallare nu än normalt. Satellitbild tagen 23.4




Södra Finland


Så här skriver man på YLE:



I dag, den 23.4 kom det 25 cm snö i nästan hela södra Finland

Helsingin Sanomat, Finlands största dagstidning skriver

att det inte varit så här mycket snö i Helsingfors den här tiden på 50 år !



Norra Finland


I norra Finland har snötäcket i Sodankylä Tähtelä legat kvar i 191 dagar. Snöfallet började den 8 oktober och har legat på marken sedan dess. Detta är exceptionellt och den fjärde längsta varaktigheten (fram till den 15 april) sedan 1910.





Sverige



Den 20.4 föll ordentligt med snö i syd Sverige. Ovanligt säger meteorolog.



Hela Europa är drabbat


Från Skandinavien och Skottland till Frankrike, Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien, i öster över Ukraina och i söder långt in på Balkan faller flingorna.

I vissa områden har mer än en meter redan fallit, och det kommer sannolikt att bli många fler.


I södra Frankrike har det också snöat på mycket låg höjd (för årstiden), ner till 400 meter.

De senaste prognoserna visar att dessa onormala lågtryck och kraftiga snöfall kommer att fortsätta.


"Vi trodde att Europa skulle ha besparats 'aprilförbannelsen' i år, men långt därifrån", skriver @extremetemps på X. "För varje pass blir kylan värre OCH längre och det finns inget slut i sikte. Säg adjö till dina aprikoser för femte året i rad."


Det genomsnittliga datumet för de första 25 °C i Storbritannien är den 6 maj, men under de senaste 4 åren har de första 25 °C kommit mycket senare. 2024 finns ännu inte inritat i grafen:




Snön i Schweiz motsvarar den historiska säsongen 1974-75


Snöfallet under säsongen 2023-24 är jämförbart med det under den historiska säsongen 1974-75, då laviner dödade mer än 40 personer i östra Alperna, enligt Swiss Avalanche Institute (SLF).

I april 1975 utplånades hela bergsbyar genom halka, vilket är den dödligaste april i Europa än i dag.


Säsongen 1974-75 anses vara den största "lavinvintern" i Alperna, en jämförbar vinter var den 1998-99.

2023-24 kan överskugga båda.

I april 1975 föll mellan 230 och 290 cm nysnö i de schweiziska bergen på mindre än en vecka. Och i år har mycket liknande summor observerats; Under en stor del av den här säsongen har snötäcket liknat det 1974-75, med temperaturer över genomsnittet i början och en stark "återgång till vintern" långt in på våren.

I den aktuella analysen har SLF:s klimatolog Christoph Marty jämfört snödjup på höjder mellan 2 250 och 2 750 meter över havet under de senaste 50 åren. Resultatet visar att båda säsongerna var extremvärden, långt över medianen. "Kurvorna är parallella under en lång sträcka", säger Marty. Och det lovas ännu mycket snö där.





Temperaturerna sjunker globalt


Längre österut står Europa inför ett våldsamt skifte mellan ytterligheter den här veckan. I Slovenien, till exempel, har sommaren återgått till vinter inom en dag:





Kall april också på Spetsbergen

Svalbard upplever för närvarande en av de kallaste aprilmånaderna som någonsin uppmätts, och den absolut kallaste sedan 2009 (solminimum för svag cykel 23).

Som en av affischerna för "global uppvärmning" används Svalbard ofta för att skrämma massorna till att acceptera en politik som är fientlig mot välståndet. Svalbard och Arktis är de ställen där vi ser globala förändringar först så platsen är viktig att hålla koll på om man vill se de första förändringarna.


För april månad är medelvärdena i år (per den 14 april) iskalla -14,4 °C. Det är anmärkningsvärda 4,1 °C under månadsnormen och gör april till en av de kallaste som någonsin uppmätts, endast överträffad av -15,9 °C 2009 och aprilmånaderna 1988, 1986, 1979 och 1977.





Ingen vår i sikte i stora delar av Ryssland heller ( 19 april )


Snö faller över hela Ryssland i april.

I öster har Magadan och Kolyma nyligen upplevt betydande snöfall, vilket fick snödjupet i Magadan att stiga till 58 cm, vilket är ett nytt rekord.

I väst, i europeiska Ryssland, uppmäts återigen ultralåga temperaturer och kraftigt snöfall bland annat i Leningradregionen.

Som hmn.ru förutspår kommer snön här att intensifieras till helgen, "varefter den norra huvudstaden kommer att vara vit".




En svår nöt för de som tror blint på koldioxidens dominans


Enligt klimatmodellerna borde ju detta inte ske. Med konstant stigande koldioxidnivåer i atmosfären är varje händelse som pekar på "ovanligt kallt" en plump i protokollet, eller borde vara det. I deras teori är det bara våra utsläpp som påverkar klimatet. Såna här händelser lockar fram alla möjliga försök till orsaker som att Golfströmmen håller på försvagas eller att Polarvirveln ännu spökar. Varför inte bara inse att naturliga skeenden som alltid tidigare styrt jordens klimat även denna gång gör det. Människan har ingen som helst påverkan på det annat än i klimatmodellerna.


Detta är dock väder och inte klimat men det är tredje året i rad med kalla vintrar och sena vårar. Det kommer man inte ifrån.



Christer Käld










2 567 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page