top of page

Världens länder misslyckas med att minska användningen av kol

Skribentens bild: Christer KäldChrister Käld

Drivkraften att minska på beroendet av kol i världen avtar konsekvent. Att få bort de fossila utsläppen tycks inte gå enligt FN:s plan. Detta gillar inte de som ser kolets förbränning som huvudorsaken till att planeten värms upp. För dem är detta en katastrof eller borde åtminstone vara det. För andra blir det bara en axelryckning.



Kolanvändningen väntas nå en ny rekordnivå, enligt den senaste prognosen från Internationella energibyrån (IEA).



Ökar fortfarande

Den globala kolanvändningen väntas nå ett nytt rekord 2024, enligt Internationella energibyrån (IEA).

Trots mål om att minska användningen av fossila bränslen ser efterfrågan på kol ut att öka till en ny toppnivå för tredje året i rad.

Konsumtionen av kol väntas nå 8,8 miljarder ton, enligt rapporten från IEA.


Energiorganet räknar också med att efterfrågan kommer att fortsätta öka fram till 2027. Men det beror också på hur Kina, en av världens största producenter av kol, agerar framåt. Där har användningen av kol ökat, inte minst på grund av ökad efterfrågan på el. IEA räknar med att konsumtionen av kol når en ny rekordnivå 2024.


Minskar inte lika mycket i år som i fjol - trendsvängning?

Rapporten visar också att den minskade efterfrågan på kol i delar av världen bromsat in. I EU minskade efterfrågan på det fossila bränslet med 23 procent 2023. I år spås minskningen bli 12 procent. Och i USA ser man en minskning med 5 procent, vilket kan jämföras med 17 procent i fjol.


Tvingande lagar

Detta är helt katastrofala siffror som pekar i fel riktning enligt de som arbetar hårt för att få bort kolet från vår vardag. Trots alla länders tuffa klimatambitioner och miljarder med subventionering av gröna projekt har man inte lyckats få till en minskning. Vad säger oss detta? Jo att det börjar finnas bara två alternativ kvar: ATT ACCEPTERA DET eller ATT TVINGA OSS TILL ATT FÅ BORT KOLET. Det senare med hjälp av lagar. Hur långt är man villiga att gå?


Hur länge kan lågan hållas uppe?

Allt flera börjar inse att kolets roll i nedisning eller uppvärmning av jorden inte har så stor roll. Att detta styrs av andra faktorer som vi människor inte kan påverka. Att vår välfärd byggts upp av fossila ämnen som inte kan avlägsnas innan vi har ett likvärdigt surrogat för ingen är väl beredd att gå tillbaka i vår samhällsutveckling, eller hur? En tillbakagång och enorma problem i samband med detta är oundviklig om vi fortsätter pressa fram s.k. gröna alternativ innan de utan att göra det svårare för oss att leva kan ersätta den fossila industrin. Vi har i vår närhet Northvolt som ett färskt exempel. Det gröna stålet och koldioxidinfångning, för att inte tala om vätgaslagring, är kanske nästa krisprojekt som står i tur när de skall lanseras i megaformat innan tillräcklig konsekvensbedömning och ekonomisk analys gjorts. Investerarna satsar så länge det finns garantilån och subventioner bakom som minimerar risken men när de första stora problemen kommer vrids kranen åt på alla håll och kassan sinar. Det har vi redan sett. En helt naturlig utveckling.


Så länge vi tror på en klimatkris kan det fungera

Efterfrågan på gröna produkter står och faller på hur man kan övertyga oss om att dessa är bättre, billigare och kanske det viktigaste av allt är mera miljövänliga och kan bidraga till att rädda jordens klimat. Lyckas man inte med det faller vilken fin teknisk lösning som helst ihop som ett korthus.


Jag är inte helt övertygad om att det kommer att gå. Att blåsa upp den s.k. klimatkrisen och skapa hot genom den kommer att visa sig vara kontraproduktiv. Om det sen mera inte finns ett hot faller hela iden med att köpa "grönt" och då är hela den gröna omställningen i gungning. Fort kan det gå!



Christer Käld

453 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Goran Akesson
Goran Akesson
Jan 05

Enligt min uppfattning borde inläggets rubrik vara: 'Världens länder lyckades med att inte minska användningen av kol'. Skälet till en sådan rubrik borde vara uppenbar för initierade, upplysta medborgare.

Like

pekka00
Jan 05

Tror så mycket redan har investerats i de gröna bubblorna av både pengar och prestige så att de plötsligt skulle ge sig nu händer inte. De kommer bara att söka nya sätt att beskatta oss så de kan skyffla vidare pengarna till dessa förlustprojekt.

Like
bottom of page