top of page
  • Skribentens bildChrister Käld

Ännu en sommar med nästan normala temperaturer i Arktis - Arktis havsis visar stor motståndskraft


Meteorolog Paul Dorian skriver här att det är juni, juli och augusti som är de tre viktiga månaderna uppe i Arktis om man vill få en bild av havsisutbredningen som nådde sin lägsta punkt 2012. Efter det har någon form av stabilitet uppnåtts.





Överblick

Sommaren är mer än hälften över i den arktiska regionen och den totala temperaturen den här säsongen upprepar ett mönster som började för många år sedan i och med att de ligger på nästan normala nivåer, vilket råkar ligga ganska nära fryspunkten. Den kalla årstiden i Arktis har präglats av temperaturer över det normala i den arktiska regionen i ett mönster som också har varit mycket konsekvent under de senaste åren.


Det är dock temperaturerna under sommarmånaderna juni, juli och augusti som är de viktigaste när det gäller Arktis havsisutbredning eftersom det är smältsäsongen i den delen av världen. Så länge temperaturerna är nästan normala under sommarsäsongen (smältningssäsongen) kommer risken för ytterligare betydande minskning av havsisen att vara begränsad. Med tanke på den ihållande temperaturtrenden under sommaren under de senaste åren har den arktiska havsisen visat sig vara motståndskraftig både i fråga om omfattning och volym. En möjlig förklaring till detta ihållande temperaturmönster i hela den arktiska regionen med nästan normala sommarförhållanden och varmare än normalt under årets övriga nio månader (dvs. den kalla årstiden) är ökade nivåer av vattenånga i atmosfären.



Temperaturerna i Arktis och påverkan på havsisen

Temperaturerna har följt en ihållande trend i den arktiska regionen under de senaste åren, faktiskt ända tillbaka till början av 2000-talet. Specifikt har temperaturerna legat på nästan normala nivåer under den viktiga sommarsäsongen (smältning) i juni, juli och augusti och sedan vanligtvis på långt över normala nivåer under de återstående nio månaderna av året.




Nästan normala temperaturer under sommarmånaderna juni, juli och augusti ligger vanligtvis på nivåer nära eller strax över fryspunkten, och så länge de förblir där under smältande (sommar) säsonger kommer chanserna för en betydande minskning av Arktis havsis att vara begränsade. Temperaturer långt över det normala under årets övriga nio månader har minimal inverkan på smältningen av Arktis havsis, eftersom de vanligtvis ligger långt under fryspunkten. Med denna pålitliga temperaturtrend under de senaste åren har Arktis havsis varit ganska motståndskraftig både när det gäller omfattning och volym.




Havsisens utbredning i Arktis har legat under normala nivåer sedan mitten av 1990-talet, då det skedde en viktig förändring i den atlantiska multidekadala oscillationen (AMO) till en med varmare havsytetemperaturer än normalt i Nordatlanten. Havsisens utbredning i Arktis rörde sig stadigt nedåt efter det skiftet och nådde sin lägsta punkt 2012 på nivåer som inte setts tidigare under satelliteran som går tillbaka till slutet av 1970-talet. Sedan dess har havsisens utbredning i Arktis varit ganska stabil med en allmän sidledes trend under det senaste decenniet.




Förutom havsisens utbredning är en viktig klimatindikator att övervaka havsisens volym eftersom den beror på både isens tjocklek och utbredning. Arktis havsisvolym är svår att övervaka kontinuerligt eftersom observationer från satelliter, ubåtar och fältmätningar är begränsade i tid och rum. Som ett resultat är ett av de bästa sätten att uppskatta havsisvolymen genom att använda numeriska modeller som använder alla tillgängliga observationer. En sådan datormodell kommer från University of Washington och kallas Pan-Arctic Ice Ocean Modeling and Assimilation System (PIOMAS, Zhang and Rothrock, 2003). Denna modellbaserade arktiska havsisvolym visar en stadig nedåtgående trend från mitten av 1990-talet till den lägsta punkten som nåddes 2012. Sedan dess har havsisen i Arktis visat motståndskraft med en allmän sidledes trend under de senaste åren.



Möjlig roll av vattenånga

En möjlig förklaring till temperaturutvecklingen i Arktis under de senaste decennierna har att göra med ökade mängder vattenånga i atmosfären. Sammantaget har halten av vattenånga varit högre än normalt i Arktis under de senaste decennierna, till stor del som ett resultat av varmare havsytetemperaturer än normalt i både Nordatlanten (positiv AMO) och Stilla havet (flera El Niño-händelser).


Med tanke på de varmare vattentemperaturerna än normalt har det skett en ökad avdunstning och detta genererar i sin tur mer total vattenånga i atmosfären. En ökning av vattenånga kommer att ha en mycket större inverkan på temperaturerna i mycket kalla och torra atmosfärer och mindre inverkan i en varmare och fuktigare miljö. Med andra ord kan en ökning av den totala vattenångan mycket väl resultera i varmare temperaturer än normalt under de kalla årstiderna i Arktis när det vanligtvis är mycket kallt och torrt, och sannolikt ha liten, om någon, inverkan under den varmare, fuktigare sommarsäsongen (smältning).


Meteorolog Paul Dorian Arcfieldarcfieldweather.com

755 visningar1 kommentar

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
robert
Aug 20

En dagsaktuell bild av temperaturen. Minus nu...efter en högst normal vår och sommar.


Like
bottom of page