top of page
Skribentens bildChrister Käld

Öar som klimatalarmisterna sa snart skulle "försvinna" på grund av stigande hav visade sig ha vuxit i storlek



En landyta motsvarande lika stor som hela Finland har lagts till vid stränderna på 13 000 öar runt om i världen bara under de senaste 20 åren. Detta fascinerande faktum med en ökning på 369,67 kvadratkilometer har nyligen upptäckts av en grupp kinesiska forskare som analyserat både yt- och satellitmätningar.







Man vill så gärna få det till att dessa öar håller på sjunker

Totalt sett förlorades mark under 1990-talet, men forskarna fann att det under studieperioden på tre decennier fram till 2020 skedde en nettoökning på 157,21 km2. I studien observerades stora naturliga variationer i både erosion och ackretion. Resultaten slår hål på den skrämselpropaganda som sprids av alarmister som menar att stigande havsnivåer orsakade av att människor använder kolväten kommer att döma många öar att försvinna inom kort under stigande havsnivåer. Med hjälp av en sådan tunn skrämseltaktik, som vi har sett i många andra fall, görs desperata försök att skrämma världens befolkningar till att acceptera vansinnet i kollektiviseringen av nettonollutsläppen.



Öar som Tuvalu och Maldiverna skulle gå under

The Guardian var i fin form i juni förra året och konstaterade att stigande hav kommer att släcka mer än land. "Det kommer att döda hela språk", tillade man och noterade effekten på Stillahavsöar som Tuvalu. De områden på jorden som var mest gästvänliga för människor och språk håller nu på att bli de "minst gästvänliga".


Reuters presenterade en video där man bokstavligt fick se hur det kommer att bli i framtiden.




Allt för att skrämma folket att tro på propagandan.



Och vad säger forskarna då?

En nyligen genomförd studie visade att de 101 öarna i Tuvalu hade vuxit i landmassa med 2,9 %. Forskarna observerade att trots stigande havsnivåer har många kustlinjer i Tuvalu och närliggande atoller i Stilla havet bibehållit relativ stabilitet, "utan betydande förändringar". En omfattande omprövning av data från 30 atoller i Stilla havet och Indiska oceanen med 709 öar visade att INGEN av dem hade förlorat något land. Dessutom, tillade forskarna, finns det data som tyder på att 47 revöar expanderade i storlek eller förblev stabila under de senaste 50 åren, "trots att de upplever en havsnivåhöjning som överstiger det globala genomsnittet".



Maldiverna är ett av flera områden som har sett en ökning av landmassan på senare tid. Andra områden inkluderar den indonesiska skärgården, öar längs Indokinesiska halvöns kust och öar i Röda havet och Medelhavet. Noterbart är att kustvattnen på den Indokinesiska halvön hade den största ökningen, med en ökning på 106,28 km2 under 30-årsperioden. Av de 13 000 undersökta öarna fann forskarna att endast cirka 12 % hade upplevt en betydande strandlinjeförskjutning men dock av helt naturliga orsaker.


Maldiverna


Gruvdrift av koraller

Forskarna identifierar många orsaker till att öar kan växa i storlek trots de små årliga höjningar av havsnivån som ses i många delar av världen. Det noteras att öarnas kustlinjer ständigt förändras på grund av faktorer som tidvatten, vindar, kustnära hydrodynamik och transport av sediment. På bebodda öar kan mänsklig verksamhet som fiskodling och landåtervinning vara viktig.

Naturligtvis kan människors handlingar få ett antal oavsiktliga konsekvenser, särskilt gruvdrift av koraller och nedbrytning av naturliga vattenbarriärer. Östater som Maldiverna har inte varit sena med att kräva "klimatskadestånd" från skuldtyngda medborgare i den utvecklade världen.


Men turismen har dramatiskt ökat inkomsterna på Maldiverna till första världens nivåer i en tid då lokalbefolkningen har brutit koraller i industriella mängder för att bygga hamnar, flygplatser och resortutvecklingar. I processen har mångfalden av havsliv gått förlorad och öarna är ofta mindre skyddade från stormvågor som kan strömma direkt till strandlinjen. I en nyligen publicerad uppsats hävdade en grupp forskare och ekonomer att korallbrytning "har resulterat i massiv nedbrytning av grunda revplattområden, med betydande negativa effekter på kustskyddet".



Forskningen visar att klimatförändringen hittills INTE visar på att öar försvinner

De kinesiska fynden är viktiga för att hjälpa till att krossa påståendet att många låglänta öar helt enkelt kommer att försvinna under vågorna inom en snar framtid på grund av klimatförändringar orsakade av människan. De visar hur strandlinjeförändringar är en ihållande och pågående process som är föremål för många naturliga och mänskliga influenser. De flesta av de affischöar som används för klimatskräck som Tuvalu och Maldiverna har ökat i storlek på senare tid, och är knappast lämpliga för att piska upp rädsla för en påstådd klimatkris. Havsnivåhöjningen är inte en "dominerande" orsak till de förändrade kusterna, konstaterar forskarna.


Christer Käld

624 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
pwisten
Apr 28

Mark och Miljödomstolen har gett klartecken till den två mil långa "klimatanpassade" muren runt sommaridyllen Falsterbo, ett modernt östtyskland liksom. En liten tröst i sammanhanget är att många vänner av globalism har hus just i Falsterbo.

Like

Alvar Nurre Nyrén
Alvar Nurre Nyrén
Apr 26

Man önskar att sådan propaganda skulle betraktas som "folkrättsbrott", ex av Haag-tribunalen, men sådant spel föer gallerierna blir naturligtvis aldrig synat av den politiskt korrekta rättvisan.

Like
bottom of page